Super jednoduše bez masa

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
3x

Skvělé bezmasé jídlo je plné chutí, uvaříte ho do půl hodiny a potřebujete jen pár ingrediencí. Princip je shodný jako u italského risotta, jen místo tradičního parmazánu použijte výraznou fetu, která jídlu dodá úplně nový rozměr.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte olivový olej, vsypte šalotku a po minutě česnek. Nechte zpěnit a zesklovatět. Přisypte neomytou rýži, promíchejte a krátce opékejte 1−2 minuty.
  2. Začněte postupně po malých dávkách přilévat vývar. Postupujte tak, že první dávku necháte zcela odpařit. Rýži osolte a opepřete. Další dávkou zalijte rýži tak, aby byla lehce ponořená. Míchejte, a jakmile rýže absorbuje všechnu tekutinu, přilijte další dávku. Proces opakujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Měl by vyjít tak na 4−5 dávek. V momentě, kdy budete do rizota přidávat závěrečnou dávku vývaru, přidejte špenát, spařte ho a vmíchejte do rizota. Na závěr vmíchejte 2/3 rozdrobeného sýra feta, citronovou šťávu a kůru, osolte a opepřete. Finální konzistence rizota musí být krémová. Hrnec odstavte.
  3. Máslo nakrájejte na menší kostky. Kostky postupně vmíchejte jednu po druhé do rizota, dokud se nerozpustí. Ochutnejte, rýže by měla být tužší. Pokud by byla moc tvrdá, přikryjte hrnec poklicí a nechte ji dojít. Rýže Carnaroli má ale vždy o něco tužší konzistenci, než na kterou jsme u běžné rýže zvyklí.
  4. Rizoto rozdělte do talířů a navrch rozdrobte zbylý sýr feta a servírujte.

Vyzkoušejte i další inspirativní recepty na rizoto

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Super jednoduše bez masa

Zdeněk Pohlreich Super jednoduše bez masa

Nová kuchařka ikonického šéfkuchaře volně navazuje na předchozí titul Super jednoduše, ale tentokrát se zaměřuje na pokrmy bez masa. Na chuti jim to ale vůbec neubírá, naopak, Zdeněk Pohlreich naplno rozehrává kombinace běžně dostupných surovin s oblíbenými asijskými a americkými omáčkami a kořeními a výsledkem je pestrá kolekce pokrmů od snídaně po večeře. Jednoduchá a rychlá příprava, kterou zvládne i začátečník zůstává. Jak říká Zdeněk Pohlreich, nejlepší kuchařkou je Matka příroda, tak se nechte inspirovat!

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty