Suroviny
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- rýže carnaroli 300 g
- zeleninový vývar 1 litr
- baby špenát 125 g
- feta 200 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte olivový olej, vsypte šalotku a po minutě česnek. Nechte zpěnit a zesklovatět. Přisypte neomytou rýži, promíchejte a krátce opékejte 1−2 minuty.
- Začněte postupně po malých dávkách přilévat vývar. Postupujte tak, že první dávku necháte zcela odpařit. Rýži osolte a opepřete. Další dávkou zalijte rýži tak, aby byla lehce ponořená. Míchejte, a jakmile rýže absorbuje všechnu tekutinu, přilijte další dávku. Proces opakujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Měl by vyjít tak na 4−5 dávek. V momentě, kdy budete do rizota přidávat závěrečnou dávku vývaru, přidejte špenát, spařte ho a vmíchejte do rizota. Na závěr vmíchejte 2/3 rozdrobeného sýra feta, citronovou šťávu a kůru, osolte a opepřete. Finální konzistence rizota musí být krémová. Hrnec odstavte.
- Máslo nakrájejte na menší kostky. Kostky postupně vmíchejte jednu po druhé do rizota, dokud se nerozpustí. Ochutnejte, rýže by měla být tužší. Pokud by byla moc tvrdá, přikryjte hrnec poklicí a nechte ji dojít. Rýže Carnaroli má ale vždy o něco tužší konzistenci, než na kterou jsme u běžné rýže zvyklí.
- Rizoto rozdělte do talířů a navrch rozdrobte zbylý sýr feta a servírujte.
Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Super jednoduše bez masa
Vyzkoušejte i další inspirativní recepty na rizoto