Suroviny
- cibule (nakrájené najemno) 6 ks
- rajčata (nasekaná na malé kostičky) 3 ks
- zázvor (nasekaný najemno) 3 lžíce
- česnek (nasekaný najemno) 1 lžíce
- chilli papričky (velká sladká chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno) 2 ks
- skořice 2 ks
- badyán 2 ks
- kardamom (zelený) 5 ks
- hřebíček 5 ks
- bobkový list 5 ks
- římský kmín (celý) 1 lžička
- rajský protlak 4 lžíce
- mletý koriandr (mletý) 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- koření garam másala 1 vrchovatá lžíce
- kurkuma 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- chilli (sušené) 1/2 lžičky
- koriandr (nasekaný, čerstvý) 2 plné hrsti
Marinování
- kuřecí stehno 400 g
- limetková šťáva (ze dvou limetek)
- koření tandoori masála 2 lžíce
- koření garam másala 1 lžička
- sůl
- olej 2 lžíce
- bílý jogurt 3 lžíce
Postup přípravy
- Marinování: Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a nakrájíme na větší kostky, přibližně 2 x 2 cm. Osolíme, kořeníme tandori a garam masalou. Vmasírujeme do masa. Přilijeme olej a šťávu z limetek a zamícháme. Nakonec vmícháme jogurt a necháme v lednici hodinu marinovat.
- Tikka masala: Na středně rozpáleném oleji krátce osmahneme koření: římský kmín celý, kardamon, badyán, skořici, hřebíček, bobkový list. Přidáme zázvor, česnek a chilli a krátce zarestujeme. Dále vsypeme cibuli a restujeme, dokud se cibule nesvaří na ⅔ objemu. Poté přidáme rajčata a restujeme dalších 5 minut. Stáhneme teplotu a vmícháme koření: tandori masala, římský kmín mletý, koriandr mletý, kurkumu, papriku, chilli. Prohřejeme a přidáme rajčatový protlak. Krátce zarestujeme. Podlijeme přibližně 4 dcl vody a dusíme 45 minut na střední plamen. Dochutíme solí. Masalu je možné zjemnit přidáním 2 dcl 33% smetany.
- Kuřecí maso vložíme na pekáč a pečeme v troubě při teplotě 190 stupňů 8–10 minut. Upečené vložíme do omáčky a krátce provaříme. Před podáváním vsypeme čerstvý koriandr. Podáváme s basmati rýží nebo papadamy.