Suroviny
- mrkev 3 ks
- batáty 1 ks
- rajčata (masitá) 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- voda 1,45 l
- červená čočka 100 g
- římský kmín 1 lžička
- kari koření 2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
- krájená rajčata (konzervovaná) 800 g
- rýže basmati 480 g
- smetana (rýžová) 400 ml
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mrkev a batát oloupejte a nakrájejte zhruba na 1cm kostičky, rajčata nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky, česnek oloupejte a prolisujte. Vše dejte do většího hrnce a zalijte polovinou vody.
- Přidejte čočku, koření a konzervovaná rajčata a za stálého míchání zahřívejte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte pod pokličkou zhruba 20 až 25 minut, až čočka změkne a směs zhoustne.
- Mezitím uvařte rýži. Propláchněte ji, vsypte do hrnce, zalijte zbylou vodou, osolte a vařte na mírném stupni pod pokličkou zhruba 25 minut doměkka.
- Do zeleninové směsi s měkkou čočkou přilijte rýžovou smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Snižte teplotu a povařte 5 až 10 minut.
- Koriandr nasekejte nadrobno. Čočkovou tikka masalu podávejte s rýží posypanou koriandrem.
Velký výběr nových zdravých receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte také výtečnou polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE