Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem
Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem
Zdroj: Kublanka.cz
Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem
Zdroj:
Kublanka.cz
Moje hodnocení
26x
Není mnoho slavnějších indických jídel, než tradiční tikka masala. Trochu složitější příprava se vám odmění dokonalou pochoutkou, kterou budete vařit zas a znova.
4 porce
120 minut
Kuřecí tikka
stehenní nebo prsní kuřecí řízky bez kůže a kosti
650 g
Sůl
1 lžička
citronová štáva
3 lžíce
čerstvý zázvor
1 lžíce
Česnek
2 stroužky
mletý římský kmín
1 lžička
Paprika
1 lžička
mleté chilli
1/2 lžičky
garam masala
1/2 lžičky
Šlehačka
6 lžic
Slunečnicový olej
3 lžíce
Masala
Slunečnicový olej
4 lžíce
Cibule
2 ks
čerstvý zázvor
1 lžíce
Česnek
5 stroužků
mletý koriandr
1 lžíce
Paprika
2 lžičky
Kurkuma
1/2 lžičky
mleté chilli
1/2 lžičky
bílý jogurt
4 lžíce
Rajče
3 ks
kuřecí vývar
300 ml
garam masala
1/4 lžičky
nasekaný čerstvý koriandr
4 lžíce
citron k podávání
1 ks
Naan
hladká mouka
250 g
cukr krupice
2 lžičky
Sůl
1/2 lžičky
prášek do pěciva
1/2 lžičky
plnotučné mléko
110 ml
Slunečnicový olej
2 lžíce
sezam nebo nasekaný čerstvý koriandr
rozpuštěné máslo nebo ghí
Okurkový salát
salátová okurka
1 ks
červená cibule
1 ks
paprička bird´s eye chilli
1 ks
nasekaná máta
1 lžíce
nasekaný koriandr
1 lžíce
Citron
1/2 ks
Olivový olej
1 lžíce
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. Kostky masa dejte spolu s 1 lžičkou soli a citronovou šťávou do uzavíratelné misky, důkladně vše prsty promíchejte a nechte zhruba 20 minut odpočívat. Poté přidejte najemno nastrouhaný česnek, zázvor, římský kmín, papriku, chilli, garam masala a šlehačku. Důkladně promíchejte a vše nechte 6–8 hodin marinovat v lednici.
Jakmile máte připravenou omáčku (viz níže), naložené maso rozložte na plech vyložený alobalem, každý kousek potřete slunečnicovým olejem a vše dejte grilovat pod rozpálený gril. Grilujte z každé strany cca 6 minut – maso musí lehce zčernat.
Masala: V silnostěnné pánvi rozpalte 4 lžíce slunečnicového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou opékejte za občasného míchání 6–7 minut na mírném plameni.
Mezitím, co se opéká cibule, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte je najemno. Případnou vodu slijte.
Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte nastrouhaný zázvor s česnekem a 1 minutu je za stálého míchání restujte. Poté přidejte mletý koriandr, kurkumu, chilli, papriku a velmi krátce je orestujte. Po zhruba 10 sekundách přidejte 1 lžíci jogurtu, kterou vmíchejte do směsi koření a cibule. Zbývající jogurt postupně vmíchejte po lžících. Přidejte nasekaná rajčata, která restujte 3–4 minuty. Na závěr přidejte kuřecí vývar, ¼ lžičky soli a přiveďte k varu. Pánev přiklopte poklicí a nechte 40 minut jemně probublávat na mírném ohni. Omáčka by měla zhoustnout. Pokud se tak nestane (vysoký obsah vody v rajčatech), nechte ji za občasného míchání zredukovat na mírném ohni.
Těsně před podáváním přidejte ¼ lžičky garam masala a nasekaný koriandr. Pokud je potřeba, dochuťte solí.
Naan: V míse smíchejte prosátou mouku se solí, cukrem a práškem do pečiva. V jiné misce smíchejte mléko se slunečnicovým olejem.
Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého vlijte směs mléka a oleje a vypracujte hladké, měkké těsto. Těsto hněťte 8–10 minut, pokud je příliš tuhé, přidejte lžíci mléka, pokud příliš lepivé přidejte malé množství mouky.
Těsto vraťte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho 10–15 minut odpočívat na teplém místě (např. v troubě nastavené na minimum).
Gril v troubě rozehřejte na střední teplotu a pod gril umístěte silný pečicí plech. Odpočinuté těsto rozdělte na 6 stejných částí, z každé vyválejte tenkou placku ve tvaru slzy, kterou propíchejte vidličkou. Placku posypejte nasekaným koriandrem nebo sezamem a rukou je zatlačte do těsta.
Připravené chlebové placky pečte pod grilem na rozpáleném plechu 1–2 minuty (musí zhnědnut). Upečené naan potřete rozpuštěným máslem (nebo ghí) a uchovávejte je přikryté utěrkou.
Okurkový salát: Okurku nakrájejte na větší kousky, červenou cibuli na nudličky a vše dejte spolu s nasekanou mátou, koriandrem, nasekanou papričkou a šťávou z poloviny citronu do misky, kde vše důkladně promíchejte. Salát zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
Ugrilované maso ihned podávejte s připravenou omáčkou, plackami naan a okurkovým salátem. Kuřecí tikka masala podávejte s osminkami citronu na zakápnutí.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.