Kuřecí tikka
- stehenní nebo prsní kuřecí řízky bez kůže a kosti 650 g
- Sůl 1 lžička
- citronová štáva 3 lžíce
- čerstvý zázvor 1 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- mletý římský kmín 1 lžička
- Paprika 1 lžička
- mleté chilli 1/2 lžičky
- garam masala 1/2 lžičky
- Šlehačka 6 lžic
- Slunečnicový olej 3 lžíce
Masala
- Slunečnicový olej 4 lžíce
- Cibule 2 ks
- čerstvý zázvor 1 lžíce
- Česnek 5 stroužků
- mletý koriandr 1 lžíce
- Paprika 2 lžičky
- Kurkuma 1/2 lžičky
- mleté chilli 1/2 lžičky
- bílý jogurt 4 lžíce
- Rajče 3 ks
- kuřecí vývar 300 ml
- garam masala 1/4 lžičky
- nasekaný čerstvý koriandr 4 lžíce
- citron k podávání 1 ks
Naan
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 2 lžičky
- Sůl 1/2 lžičky
- prášek do pěciva 1/2 lžičky
- plnotučné mléko 110 ml
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- sezam nebo nasekaný čerstvý koriandr
- rozpuštěné máslo nebo ghí
Okurkový salát
- salátová okurka 1 ks
- červená cibule 1 ks
- paprička bird´s eye chilli 1 ks
- nasekaná máta 1 lžíce
- nasekaný koriandr 1 lžíce
- Citron 1/2 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. Kostky masa dejte spolu s 1 lžičkou soli a citronovou šťávou do uzavíratelné misky, důkladně vše prsty promíchejte a nechte zhruba 20 minut odpočívat. Poté přidejte najemno nastrouhaný česnek, zázvor, římský kmín, papriku, chilli, garam masala a šlehačku. Důkladně promíchejte a vše nechte 6–8 hodin marinovat v lednici.
- Jakmile máte připravenou omáčku (viz níže), naložené maso rozložte na plech vyložený alobalem, každý kousek potřete slunečnicovým olejem a vše dejte grilovat pod rozpálený gril. Grilujte z každé strany cca 6 minut – maso musí lehce zčernat.
- Masala: V silnostěnné pánvi rozpalte 4 lžíce slunečnicového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou opékejte za občasného míchání 6–7 minut na mírném plameni.
- Mezitím, co se opéká cibule, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte je najemno. Případnou vodu slijte.
- Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte nastrouhaný zázvor s česnekem a 1 minutu je za stálého míchání restujte. Poté přidejte mletý koriandr, kurkumu, chilli, papriku a velmi krátce je orestujte. Po zhruba 10 sekundách přidejte 1 lžíci jogurtu, kterou vmíchejte do směsi koření a cibule. Zbývající jogurt postupně vmíchejte po lžících. Přidejte nasekaná rajčata, která restujte 3–4 minuty. Na závěr přidejte kuřecí vývar, ¼ lžičky soli a přiveďte k varu. Pánev přiklopte poklicí a nechte 40 minut jemně probublávat na mírném ohni. Omáčka by měla zhoustnout. Pokud se tak nestane (vysoký obsah vody v rajčatech), nechte ji za občasného míchání zredukovat na mírném ohni.
- Těsně před podáváním přidejte ¼ lžičky garam masala a nasekaný koriandr. Pokud je potřeba, dochuťte solí.
- Naan: V míse smíchejte prosátou mouku se solí, cukrem a práškem do pečiva. V jiné misce smíchejte mléko se slunečnicovým olejem.
- Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého vlijte směs mléka a oleje a vypracujte hladké, měkké těsto. Těsto hněťte 8–10 minut, pokud je příliš tuhé, přidejte lžíci mléka, pokud příliš lepivé přidejte malé množství mouky.
- Těsto vraťte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho 10–15 minut odpočívat na teplém místě (např. v troubě nastavené na minimum).
- Gril v troubě rozehřejte na střední teplotu a pod gril umístěte silný pečicí plech. Odpočinuté těsto rozdělte na 6 stejných částí, z každé vyválejte tenkou placku ve tvaru slzy, kterou propíchejte vidličkou. Placku posypejte nasekaným koriandrem nebo sezamem a rukou je zatlačte do těsta.
- Připravené chlebové placky pečte pod grilem na rozpáleném plechu 1–2 minuty (musí zhnědnut). Upečené naan potřete rozpuštěným máslem (nebo ghí) a uchovávejte je přikryté utěrkou.
- Okurkový salát: Okurku nakrájejte na větší kousky, červenou cibuli na nudličky a vše dejte spolu s nasekanou mátou, koriandrem, nasekanou papričkou a šťávou z poloviny citronu do misky, kde vše důkladně promíchejte. Salát zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Ugrilované maso ihned podávejte s připravenou omáčkou, plackami naan a okurkovým salátem. Kuřecí tikka masala podávejte s osminkami citronu na zakápnutí.