Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Kuřecí Tikka paličky

Moje hodnocení
1x

Krásný příklad moderního způsobu vaření. Zkuste ikonu indické kuchyně – kuře tikka masala, pečené marinované kousky kuřete v krémové rajčatové smetanové omáčce, rozdělit na jednotlivé komponenty a odlehčit je. Základ tikka masala směsi tvoří voňavé koření, promíchejte ho s netučným jogurtem a kuřecími paličkami zbavenými kůže a snížíte obsah tuku, aniž byste to pocítili v chuti. Paličky mají obvykle raději děti, že je mohou držet jako piráti, tak jim nezkazte zábavu příborem.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • kuřecí paličky 8 ks
  • netučný bílý jogurt 150 g + k podávání
  • mletá uzená paprika 1 lžička
  • mletý koriandr 1/2 lžičky
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/2 lžičky
  • granulovaný česnek 1/2 lžičky
  • garam masala 1/2 lžičky
  • mletý zázvor 1/4 lžičky
  • mleté chilli (není nutné) 1/2 lžičky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • čerstvý koriandr k podávání (není nutné)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Z paliček odstraňte kůži a vyhoďte ji. Nejsnáze to uděláte tak, že kůži na slabším konci paličky nadzvednete a rozstřihnete nůžkami. Paličky naskládejte do pekáče.
  2. V misce smíchejte jogurt, papriku, koriandr, římský kmín, granulovaný česnek, garam masalu a zázvor. Marinádu osolte a opepřete a promíchejte dohladka. Přelijte přes paličky a otočte je v marinádě tak, aby je obalila ze všech stran. Zlehka posypte mletým chilli a pečte v předehřáté troubě 40 minut doměkka.
  3. Koriandr nasekejte nahrubo. Upečené paličky posypte koriandrem a podávejte s jogurtem. Jako příloha se hodí chléb naan nebo nakrájená zelenina.

PRIMA TIP: Pokud nemáte všechno koření, použijte místo něj 2 lžíce kari koření. Chcete-li docílit stejné barvy paliček jako na fotce, vmíchejte do jogurtu s kořením 1 kapku červeného potravinářského barviva.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty