Marináda na maso
- kuřecí prsa 500 g
- bílý jogurt 1 kelímek
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- koření tandoori masála 1 lžíce
- sůl
Omáčka
- olej 1 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- rajčata 2 ks
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- kari koření 1 lžička
- skořice (celá) 1 svitek
- kardamom (celý) 1 ks
- badyán 2 hvězdičky
- bobkový list 4 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 ml
- krájená rajčata 1 plechovka
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
- sůl
- cukr
- chilli papričky (čerstvá, podle chuti)
Chléb naan
- hladká mouka 250 g
- smetana na vaření (12%) 100 ml
- voda
- sůl
- černá sezamová semínka
- máslo 1 lžíce
Stačí k tomu pár surovin a celkem hodně koření, které možná budete muset do domácích zásob dokoupit, ale pokud se chystáte vstoupit do tajů indické kuchyně, určitě se vám všechny ty kouzelně voňavé pytlíčky budou hodit i na spoustu dalších receptů.
Nechte se při přípravě tohoto receptu vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Nejdřív připravte marinádu na maso. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 × 4 cm). V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu s jogurtem a do této směsi naložte maso. Misku zabalte do potravinové fólie. Ideálně nechte maso naložené přes noc, ale minimálně na dvě hodiny.
- Omáčka: Na lžíci rozpáleného oleje dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli (trvá to asi 5 minut), poté k ní přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indické kari. Všechno nechte spolu asi 2 minuty restovat. Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Volitelně můžete přidat chilli papričku, pokud chcete mít jídlo pikantní. Nechte společně povařit asi 15 minut, poté ochutnejte a podle chuti přidejte cukr a sůl. Nakonec z omáčky vyndejte bobkový list, kardamom, badyán a skořici.
- Maso naložené v marinádě naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 250 °C a maso v ní pečte doměkka asi 10 minut (během pečení ho kontrolujte, aby se nepřepeklo a zůstalo šťavnaté). Hotové maso přidejte do omáčky i se šťávou, která z masa vytekla, a nechte společně ještě dvě minutky provařit.
- Naan: Do mísy nasypte mouku s kypřicím práškem, trochu ji osolte (asi půl lžičky) a přilijte smetanu. Promíchejte a pak po troškách přidávejte vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. To by nemělo lepit, aby se z něj daly vyválet placky. Pokud lepí, přidejte mouku. Pokud se sype, přidejte vodu. Těsto rozdělte na pět částí a každou vyválejte na tenkou placku. Placky dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte je trošku vidličkou a pečte v troubě na nejvyšší stupeň asi 3 minuty, dokud se nenafouknou a nezhnědnou. Hotové placky potřete máslem a posypte sezamem.
- Hotové jídlo ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s chlebovými plackami naan nebo s rýží basmati.
Vyzkoušejte i další klasický indický pokrm Butter chicken aneb kuře v máslové omáčce podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE