Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuřecí tikka masala
Stačí k tomu pár surovin a celkem hodně koření, které možná budete muset do domácích zásob dokoupit, ale pokud se chystáte vstoupit do tajů indické kuchyně, určitě se vám všechny ty kouzelně voňavé pytlíčky budou hodit i na spoustu dalších receptů.
Suroviny (4 porce)
Marináda na maso:
- kuřecí prsa 500 g
- bílý jogurt 1 kelímek
- nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- prolisovaný česnek 1 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- koření tandoori masala 1 lžíce
- Sůl
Omáčka:
- Olej 1 lžíce
- velká cibule 1 ks
- rajčata 2 ks
- nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- prolisovaný česnek 1 lžíce
- Kurkuma 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- indické kari 1 lžička
- celá skořice 1 svitek
- celý kardamom 1 ks
- Badyán 2 hvězdičky
- Bobkový list 4 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 ml
- krájená rajčata 1 plechovka
- čerstvý koriandr 1 hrst
- Sůl
- Cukr
- čerstvá chilli paprička (podle chuti)
Chléb Naan:
- hladká mouka 250 g
- Kypřicí prášek 1/2 lžičky
- smetana na vaření 12% 100 ml
- Voda
- Sůl
- černá sezamová semínka
- Máslo 1 lžíce
Postup
- Nejdřív připravte marinádu na maso. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 × 4 cm). V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu s jogurtem a do této směsi naložte maso. Misku zabalte do potravinové fólie. Ideálně nechte maso naložené přes noc, ale minimálně na dvě hodiny.
- Omáčka: Na lžíci rozpáleného oleje dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli (trvá to asi 5 minut), poté k ní přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indické kari. Všechno nechte spolu asi 2 minuty restovat. Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Volitelně můžete přidat chilli papričku, pokud chcete mít jídlo pikantní. Nechte společně povařit asi 15 minut, poté ochutnejte a podle chuti přidejte cukr a sůl. Nakonec z omáčky vyndejte bobkový list, kardamom, badyán a skořici.
- Maso naložené v marinádě naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 250 °C a maso v ní pečte doměkka asi 10 minut (během pečení ho kontrolujte, aby se nepřepeklo a zůstalo šťavnaté). Hotové maso přidejte do omáčky i se šťávou, která z masa vytekla, a nechte společně ještě dvě minutky provařit.
- Naan: Do mísy nasypte mouku s kypřicím práškem, trochu ji osolte (asi půl lžičky) a přilijte smetanu. Promíchejte a pak po troškách přidávejte vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. To by nemělo lepit, aby se z něj daly vyválet placky. Pokud lepí, přidejte mouku. Pokud se sype, přidejte vodu. Těsto rozdělte na pět částí a každou vyválejte na tenkou placku. Placky dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte je trošku vidličkou a pečte v troubě na nejvyšší stupeň asi 3 minuty, dokud se nenafouknou a nezhnědnou. Hotové placky potřete máslem a posypte sezamem.
- Hotové jídlo ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s chlebovými plackami naan nebo s rýží basmati.
Kuřecí tikka masala; foto: My Cooking Diary
Nejchutnější deník
My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to co dělám, je baví. Založila jsem si proto svojí vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.
Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže mimo fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování. Momentálně pracuji na své první kuchařce, která bude obsahovat recepty na celý měsíc.
Kačí, My Cooking Diary