Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí játra 400 g
- šalvěj (nebo 1 snítka tymiánu či estragonu) 4 lístky
- brandy (nebo bílé víno) 125 ml
- kuřecí vývar (nebo voda dle potřeby) cca 1 lžíce
- těstoviny (sušené nebo 160 g čerstvých těstovin) 200 g
- máslo 70 g
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný ) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podélně rozpulte, podle chuti vyjměte klíček. V jiném hrnci nebo velké pánvi rozehřejte olej a česnek a cibuli opékejte za občasného míchání na středním stupni doměkka.
- Mezitím opláchněte játra, osušte je papírovou utěrkou, zbavte viditelných blanek a nakrájejte nahrubo. Šalvěj nasekejte nahrubo, z tymiánu a estragonu otrhejte lístky.
- Na zlátnoucí cibuli vsypte játra a bylinky, zvyšte teplotu a krátce orestujte ze všech stran. Osolte, opepřete, podlijte brandy či vínem a restujte doměkka, zhruba 4–5 minut. Pokud se játra a cibule připalují, přilijte trochu vývaru nebo vody.
- Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Sceďte je, ponechte 1 hrnek vody a těstoviny vsypte k játrům. Zvyšte teplotu, přilijte trochu scezené vody a vmíchejte máslo. Játra vytvoří omáčku a obalí těstoviny.
- Dochuťte solí a pepřem, posypte parmazánem a podávejte.
Těstoviny s kuřecími játry a šalvějí 2 Zdroj: Tajemství těstovin