Těstoviny s kuřecími játry a šalvějí

Moje hodnocení
10x

Restováním játra změknou a rozmačkáním vytvoří krémovou konzistenci. Šalvěj jim dodá nevtíravou vůni, stejnou službu jim prokáže i tymián nebo estragon. Pečená sekaná játra jsou specialitou aškenázských židů, kteří žili na území římské říše v 1. tisíciletí, proto jsou populární po celé Evropě i za oceánem.

2 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podélně rozpulte, podle chuti vyjměte klíček. V jiném hrnci nebo velké pánvi rozehřejte olej a česnek a cibuli opékejte za občasného míchání na středním stupni doměkka.
  3. Mezitím opláchněte játra, osušte je papírovou utěrkou, zbavte viditelných blanek a nakrájejte nahrubo. Šalvěj nasekejte nahrubo, z tymiánu a estragonu otrhejte lístky.
  4. Na zlátnoucí cibuli vsypte játra a bylinky, zvyšte teplotu a krátce orestujte ze všech stran. Osolte, opepřete, podlijte brandy či vínem a restujte doměkka, zhruba 4–5 minut. Pokud se játra a cibule připalují, přilijte trochu vývaru nebo vody.
  5. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Sceďte je, ponechte 1 hrnek vody a těstoviny vsypte k játrům. Zvyšte teplotu, přilijte trochu scezené vody a vmíchejte máslo. Játra vytvoří omáčku a obalí těstoviny.
  6. Dochuťte solí a pepřem, posypte parmazánem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty