Suroviny
- olivový olej
- máslo 100 g
- telecí játra 500 g
- cibule (nakrájená na tenké plátky) 500 g
- bílé víno (nebo bílého vinného octa nebo citronové šťávy na podlití) trocha
- hladkolistá petržel
- pečivo (čerstvé pečivo nebo nasucho opečená polenta k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Játra očistěte a nakrájejte je na proužky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo na středně nízkém stupni. Vsypte cibuli a za častého promíchávání ji zvolna smažte, až úplně zvláční, ale neměla by se moc zbarvit. Je-li třeba, zastříkněte ji trochou vody nebo vína.
- Až bude cibule vláčná, sesuňte ji ke straně pánve, přidejte případně trochu oleje a na vyšším stupni osmažte játra. Promíchejte je s cibulí a nakrájenou petrželkou, osolte, opepřete, minutku ještě smažte, podlijte trochou vína a odvařte přípečky, až vznikne sirupovitá omáčka. Pak podávejte na nahřátých talířích, posypané další petrželkou nebo šalvějí, s čerstvým křupavým pečivem nebo ogrilovanou polentou.
PRIMA TIP: Játra po benátsku je jídlo s dlouhou historií. Původně se k nim přidával ocet asi kvůli tomu, že játra se rychle kazí, ale navinulá chuť omáčky se posléze stala jedním z poznávacích znamení tohoto receptu. Vyzkoušet můžete i játra jehněčí, případně vepřová; hovězí mají příliš výraznou chuť. Nebo zaexperimentujte s jatýrky drůbežími.
Telecí játra po benátsku s restovanou cibulí 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD