redakce Prima FRESH

Telecí játra po benátsku s restovanou cibulí

Moje hodnocení
11x

Jedna z nejslavnějších a nejprostších úprav jater se spoustou rozplývající se cibulky a jemným navinulým tónem. Benátčané tuhle úpravu od pradávna absolutně zbožňují.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Játra očistěte a nakrájejte je na proužky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo na středně nízkém stupni. Vsypte cibuli a za častého promíchávání ji zvolna smažte, až úplně zvláční, ale neměla by se moc zbarvit. Je-li třeba, zastříkněte ji trochou vody nebo vína.
  2. Až bude cibule vláčná, sesuňte ji ke straně pánve, přidejte případně trochu oleje a na vyšším stupni osmažte játra. Promíchejte je s cibulí a nakrájenou petrželkou, osolte, opepřete, minutku ještě smažte, podlijte trochou vína a odvařte přípečky, až vznikne sirupovitá omáčka. Pak podávejte na nahřátých talířích, posypané další petrželkou nebo šalvějí, s čerstvým křupavým pečivem nebo ogrilovanou polentou.

PRIMA TIP: Játra po benátsku je jídlo s dlouhou historií. Původně se k nim přidával ocet asi kvůli tomu, že játra se rychle kazí, ale navinulá chuť omáčky se posléze stala jedním z poznávacích znamení tohoto receptu. Vyzkoušet můžete i játra jehněčí, případně vepřová; hovězí mají příliš výraznou chuť. Nebo zaexperimentujte s jatýrky drůbežími.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty