Suroviny
- nové brambory 400 g
- pomeranč (malý) 2 ks
- anglická slanina (nebo uzený bůček, nakrájený na kostičky) 100 g
- máslo 1,5 lžíce
- kuřecí játra (očištěná a nakrájená na kousky) 200 g
- baby špenát 100 g
- červená čekanka (radicchio) 100 g
- pažitka 1 malý svazek
- lískové ořechy (opražené a nasekané nahrubo) 1–2 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
Zálivka
- Sherry ocet 1 lžíce
- pomerančová šťáva 1 lžíce
- kuřecí vývar 3 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Brambory buď dobře očistěte kartáčkem nebo je oloupejte a pak je uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, překrojte na poloviny a udržujte teplé.
- Zatímco se brambory vaří, vykrájejte z pomerančů filátka (bez bílých membrán a peciček) a zachyťte přitom šťávu. Promíchejte ji s ostatními přísadami na zálivku.
- V pánvi osmažte slaninu, až bude křupavá, a vyjměte ji děrovanou naběračkou. K vyškvařenému tuku v pánvi přidejte máslo, a až se rozehřeje, osmažte játra ze všech stran dozlatova, z každé strany asi 2 minuty. Dejte stranou. Do pánve vlijte zálivku a odvařte přípečky. Zálivku udržujte teplou.
- V míse nebo na talíře rozložte lístky špenátu a čekanky, brambory, slaninu, dílky pomeranče a játra. Posypte nakrájenou pažitkou a oříšky, lehce opepřete a zalijte teplou zálivkou. Ihned podávejte.
Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte i recept na klasický salát Caesar podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE