Těsto:
- hladká mouka 280 g + na pomoučení
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
- jablečný ocet 1 lžíce
- slunečnicový olej 2 lžíce
- voda (vlažná) 100 ml
- máslo (na potírání) 100 g
Náplň:
- plnotučné mléko 200 ml
- cukr krupice 100 g
- mletý mák 200 g
- skořice 1 lžička
- rum 40 ml
- švestková povidla 2 lžičky
- čerstvé švestky 200 g
- mandlové plátky (na ozdobu)
Postup přípravy:
Hladkou mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Přidejte vejce, jablečný ocet, slunečnicový olej a nakonec přilijte vlažnou vodu.
V robotu (nebo ručně na vále) vypracujte pružné nelepivé těsto, které nechte pod zahřátou miskou asi 30 minut odpočinout.
Mléko svařte s cukrem a mletým mákem. Odstavte, ochuťte skořicí, rumem, švestkovými povidly a nechte vychladnout.
Těsto rozválejte na plát a přendejte na pomoučenou utěrku. Hřbety ruky vytáhněte na tenký plát o velikosti cca 40 × 50 cm.
Potřete ho rozpuštěným máslem a vychladlou makovou náplní. Navrch vyskládejte nakrájené švestky a pomocí utěrky závin zaviňte.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a závin potřete máslem. Pečte při 180 °C asi 45 minut. Během pečení potírejte závin máslem. Po upečení posypte mandlemi.
Fandíte víc klasickému štrúdlu s jablky? Pak tu pro vás máme perfektní videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami