Těsto
- hladká mouka 190 g
- moučkový cukr 50 g
- mandlová mouka 25 g
- máslo 110 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 1 ks
Náplň
- mandlová mouka 75 g
- máslo 75 g
- moučkový cukr 50 g
- hladká mouka 7 g
- vejce 1 ks
- čerstvé švestky 8–10 ks
Postup přípravy
- Do středně velké mísy si prosejte hladkou mouku s 25 g cukru moučka a mandlovou moučkou. Případné hrubší části, které po prosátí zbydou, vyhoďte. Důkladně promíchejte.
- V jiné míse si vyšlehejte změklé máslo do pěny a poté do něj zašlehejte zbývajících 25 g cukru moučka spolu s 1 lžičkou vanilkového extraktu. Do vyšlehaného másla po částech zašlehejte sypké suroviny a po jejich zapracování zašlehejte do těsta na závěr vejce.
- Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a s pomocí roztírání těsta spodní částí dlaně o vál vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na minimálně 2 hodiny odpočinout do lednice (ideálně přes noc). Těsto podsypávejte moukou co nejméně.
- Mezitím, co odpočívá těsto, připravte si mandlovou náplň. Mandlovou moučku a hladkou mouku prosejte do mísy a případné větší kousky odstraňte. V jiné míse si vyšlehejte do pěny změklé máslo, do kterého zašlehejte prosátý cukr moučka. Poté po částech do másla zašlehejte mandlovou moučku a následně i vejce. Mandlovou náplň dejte do uzavíratelné nádoby a nechte ji 30 minut odpočívat v lednici.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na 3 stejně velké části. Každou část rozválejte mezi dvěma vrstvami pečicího papíru a poté s nimi vyložte máslem vymazané formičky na tartaletky (průměr 12 cm). Přebytečné těsto odřízněte. Pokud by těsto příliš změklo, dejte ho na chvilku ztuhnout do lednice. Tartaletky naplňte s pomocí cukrářského sáčku připravenou mandlovou náplní a poklaďte je nakrájenými švestkami.
- Pečte dozlatova v předehřáté troubě (30–40 minut). Po upečení nechte tartaletky vychladnout na mřížce.