Suroviny
- švestka (vypeckované a nakrájené) 2 kg
- třtinový cukr 1 a 1/2 hrnku
- rýžový ocet (nebo jablečný, 5% ) 1/2 hrnku
- sójová omáčka 2 lžíce
- zázvor (najemno nasekaný) 2cm kousek
- cibule (na kostičky) 1 ks
- česnek (najemno nasekaný) 3 stroužky
- paprička jalapeňo (najemno nasekaná, nebo 1 lžička chilli vloček) 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- koření pěti vůní 2 lžičky
Postup přípravy
- Švestky, cukr, ocet, sójovou omáčku, zázvor, cibuli a jalapeňo papričky přiveďte k varu v kastrolu na mírném ohni. Snižte teplotu a za častého míchání vařte 20-30 minut nebo dokud švestky a cibule nejsou velmi měkké.
- Vmíchejte sůl a ostatní přísady. Vařte odkryté 20 minut nebo dokud se švestky nerozpadnou a směs nezhoustne. Odstavte z ohně a vyhoďte badyán, pokud ho používáte.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte švestkovou směs dohladka (případně ji můžete zpracovat po částech v blenderu). Vlijte pyré zpět do kastrolu a na mírném ohni přiveďte k varu, poté odstavte z ohně.
- Horkou omáčku nandejte naběračkou do horkých čistých sklenic a nechte centimetr volného místa. Směs sklepněte, čímž odstraníte vzduchové bubliny. Otřete okraj sklenic a zašroubujte víčkem. Vložte sklenice do velkého hrnce s horkou vodou (na dno položte utěrku), přiveďte k varu, přikryjte hrnec poklidí a na mírném ohni sterilizujte 20 minut. Poté sklenice vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout.
- Z uvedeného množství připravíte asi 7 čtvrtlitrových sklenic omáčky.
PRIMA TIP: Pokud nemáte koření pěti vůní, místo toho použijte 1/2 lžičky fenyklových semínek, 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/8 lžičky mletého hřebíčku a 2 hvězdičky badyánu.
Vyzkoušejte také nevšední švestkovou zavařeninu s ořechy podle návodného videoreceptu