redakce Prima FRESH

Pikantní asijská švestková omáčka

Moje hodnocení
2x

Vynikající, a tak univerzální! Použijte ji jako omáčku do asijských stir-fry, jako glazé na pečené vepřové nebo kuřecí maso nebo jako dip na namáčení závitků či dim sum knedlíčků. A skvělá je i k sýrům, zkuste ji třeba k pečenému hermelínu.

7 porcí
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Švestky, cukr, ocet, sójovou omáčku, zázvor, cibuli a jalapeňo papričky přiveďte k varu v kastrolu na mírném ohni. Snižte teplotu a za častého míchání vařte 20-30 minut nebo dokud švestky a cibule nejsou velmi měkké.
  2. Vmíchejte sůl a ostatní přísady. Vařte odkryté 20 minut nebo dokud se švestky nerozpadnou a směs nezhoustne. Odstavte z ohně a vyhoďte badyán, pokud ho používáte.
  3. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte švestkovou směs dohladka (případně ji můžete zpracovat po částech v blenderu). Vlijte pyré zpět do kastrolu a na mírném ohni přiveďte k varu, poté odstavte z ohně.
  4. Horkou omáčku nandejte naběračkou do horkých čistých sklenic a nechte centimetr volného místa. Směs sklepněte, čímž odstraníte vzduchové bubliny. Otřete okraj sklenic a zašroubujte víčkem. Vložte sklenice do velkého hrnce s horkou vodou (na dno položte utěrku), přiveďte k varu, přikryjte hrnec poklidí a na mírném ohni sterilizujte 20 minut. Poté sklenice vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout.
  5. Z uvedeného množství připravíte asi 7 čtvrtlitrových sklenic omáčky.
PRIMA TIP: Pokud nemáte koření pěti vůní, místo toho použijte 1/2 lžičky fenyklových semínek, 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/8 lžičky mletého hřebíčku a 2 hvězdičky badyánu.

Vyzkoušejte také nevšední švestkovou zavařeninu s ořechy podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty