Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cobbler aneb Švestky pod pokličkou
Zejména Američané i Britové milují jednoduché dezerty zvané cobbler, kdy se pod pokličkou z křupavého těsta skrývá šťavnatá ovocná náplň.
do 1,5 hodiny
8 porcí
Nejde tak úplně o obrácené koláče (neobracejí se), ani o koláče jako takové (náplň nespočívá na těstě nebo v něm), ale o samostatnou dezertní kategorii, kde je obojí – šťavnatá náplň i křupavé těsto. Je to rychlé, snadné, skvělé a efektní.
Nové recepty se švestkami najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny (8 porcí)
Náplň:
Těsto:
- hladká mouka 225 g
- Kypřicí prášek 1 a 3/4 lžičky
- cukr krupice 50 g
- hrubá sůl 3/4 lžičky
- studené máslo nakrájené na kostičky 85 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml + na potření
- cukr krystal na posypání
- případně neslazená šlehačka k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve dejte do kastrolu vařit švestky s cukrem na středním stupni a za občasného promíchání, až se začnou trochu rozpadat, trvá to asi 12 minut. Vmíchejte citronovou šťávu. Rozvar nechte úplně vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby a dejte pod ni plech. Mouku promíchejte v míse s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte máslo a jídelním nožem nebo prsty ho zapracujte k suchým přísadám, až vzniknou kousky velikosti hrášku.
- Přidejte smetanu a zpracujte na hrubší, stále trochu drolivé těsto, které na pracovní ploše asi dvakrát prohněťte, až bude hladké. Vytvarujte ho do kulaté placky asi 1 cm vysoké a rozkrojte ji na osm dílů.
- Zavřeninu rozestřete po dně kulaté formy (přebytečnou uchovejte v chladu na jiné použití), pokryjte díly těsta, potřete ho smetanou a posypte hrubým cukrem. Vložte do trouby a pečte, až bude náplň bublat a těsto zezlátne, trvá to asi 50 minut. Pokud bude těsto hnědnout příliš rychle, pokryjte ho volně kusem alobalu. Nechte vychladnout a podávejte, případně s trochou zbylé zavařeniny a šlehačkou.
Cobbler aneb Švestky pod pokličkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD