Náplň
- čerstvé švestky ( nebo slívy, vypeckované a nakrájené na kousky) 1 kg
- cukr krupice 500 g
- citronová šťáva (čerstvá) 1 lžíce
Těsto
- hladká mouka 225 g
- cukr krupice (cukr krupice) 50 g
- hrubozrnná sůl 3/4 lžičky
- máslo (studené a nakrájené na kostičky) 85 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml + na potření
- cukr krystal (na posypání)
- šlehačka (neslazená k podávání)
Nejde tak úplně o obrácené koláče (neobracejí se), ani o koláče jako takové (náplň nespočívá na těstě nebo v něm), ale o samostatnou dezertní kategorii, kde je obojí – šťavnatá náplň i křupavé těsto. Je to rychlé, snadné, skvělé a efektní.
Postup přípravy
- Nejprve dejte do kastrolu vařit švestky s cukrem na středním stupni a za občasného promíchání, až se začnou trochu rozpadat, trvá to asi 12 minut. Vmíchejte citronovou šťávu. Rozvar nechte úplně vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby a dejte pod ni plech. Mouku promíchejte v míse s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte máslo a jídelním nožem nebo prsty ho zapracujte k suchým přísadám, až vzniknou kousky velikosti hrášku.
- Přidejte smetanu a zpracujte na hrubší, stále trochu drolivé těsto, které na pracovní ploše asi dvakrát prohněťte, až bude hladké. Vytvarujte ho do kulaté placky asi 1 cm vysoké a rozkrojte ji na osm dílů.
- Zavřeninu rozestřete po dně kulaté formy (přebytečnou uchovejte v chladu na jiné použití), pokryjte díly těsta, potřete ho smetanou a posypte hrubým cukrem. Vložte do trouby a pečte, až bude náplň bublat a těsto zezlátne, trvá to asi 50 minut. Pokud bude těsto hnědnout příliš rychle, pokryjte ho volně kusem alobalu. Nechte vychladnout a podávejte, případně s trochou zbylé zavařeniny a šlehačkou.