Suroviny
- plnotučné mléko 150 ml
- cukr 1 lžička
- droždí (čerstvé) 21 g
- vařené brambory (ve slupce) 200 g
- polohrubá mouka 300 g
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
- olej 3 lžíce
- brynza 200 g
- zakysaná smetana 2 lžíce
- slanina (v celku) 100 g
- vejce (prošlehané) 1 ks na potření
- kopr 1 snítka
Postup přípravy:
- Mléko prohřejte, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a v teple nechte vzejít kvásek.
- Brambory nastrouhejte najemno, přidejte k nim prosátou mouku, špetku soli, vejce, olej a vzešlý kvásek. Vše vypracujte na hladké těsto, dle potřeby přidejte mouku. Poté těsto vytvarujte na bochník, posypte moukou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.
- Brynzu smíchejte se smetanou a slaninu nakrájejte na kostičky. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na placku vysokou asi půl centimetru. Vykrájejte z ní kolečka, která vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do koleček skleničkou vytlačte důlky a nechte kynout dalších 15 minut.
- Do každého koláčku dejte lžičku brynzové náplně, přidejte slaninu a okraje koláčků potřete prošlehaným vejcem. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut. Před podáváním posypte nasekaným koprem.
Další tip na jednoduchou a zajímavou chuťovku? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové placky
Nebo zkuste jiné slané dobroty s brynzou: