Suroviny
- hlíva ústřičná 300 g
- rostlinný olej (na smažení)
Na naložení a obalení
- sojové mléko 250 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- hladká mouka 130 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- cukr krupice 1 a 1/2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- chilli koření (podle chuti)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte nebo natrhejte zhruba na čtverečky o straně cca 4 cm. Promíchejte sójové mléko s citronovou šťávou a houby ve směsi důkladně obalte.
- V jiné misce promíchejte mouku, prášek a koření včetně soli a pepře podle chuti.
- V hlubší pánvi rozehřejte nejméně 3cm vrstvu oleje. Až bude rozehřátý, obalujte postupně kousky hub v kořeněné mouce a opatrně je smažte ze všech stran dozlatova 3 až 4 minuty z každé strany. Odkládejte na kuchyňský papír. Před podáváním ještě poprašte trochou soli.
PRIMA TIP: Na obalení hub podle tohoto receptu nepoužívejte klasické mléko, s přídavkem citronové šťávy by se srazilo a na houbách by nedrželo.
Bez masa: Smažené kuře z hlívy Zdroj: Marek Kučera
Z hlívy můžete také připravit výbornou „dršťkovou“ polévku bez masa podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE