Slepičí polévka aneb židovský penicilin podle Hanky Zemanové

Moje hodnocení
3x

Slepičí polévka je zkrátka zázrak. Silný vývar je opravdový životabudič, jak věděly dobře i naše prababičky. Pokud na vás něco leze, strčte slepici do hrnce, přidejte česnek, zázvor a pórek a připravte si elixír zdraví podle receptu Hanky Zemanové.

10 porcí
240 minut

Suroviny

K servírování

  • pórek (zelená část)
  • bylinky (pažitka, petržel...)
  • zázvorová šťáva
  • česnek (rozetřený)

Slepičí vývar je odpradávna v mnoha kulturách používán jako léčivý a posilující domácí prostředek. MUDr. Michaela Šimková ho doporučuje mimo jiné i proto, že obsahuje vitamin D a v játrech dokáže tvořit glutathion, který patří k nejsilnějším antioxidantům. Chcete-li zvýšit jeho antibiotický účinek a servírovat ho jako lék při nachlazení a chřipce, pak si do talíře připravte čerstvě utřený stroužek česneku, na jemňoučko nasekaný kousek pórku, lžičku čerstvě vymačkané šťávy ze zázvoru a vše zalijte horkým slepičím vývarem. Když to sníte, tak se jděte vypotit a odpočinout do postele. Kombinace síly slepičího vývaru a čerstvého česneku, pórku i zázvoru je lékem, který posiluje tělo proti virům a bakteriím.

Postup přípravy

  1. Do většího smaltovaného hrnce vložte celou nebo rozporcovanou omytou slepici, včetně vykuchaných vnitřností a pařátů, zalijte studenou vodou a velmi pomalu přiveďte k varu.
  2. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, tak ji sbírejte malou naběračkou nebo nerezovým plochým sítkem. Při vaření slepice se ale pěny tvoří mnohem méně než při vaření hovězího vývaru. Někdy se pěna ani neudělá.
  3. Když už se pěna netvoří, přidejte zeleninu nakrájenou na větší kousky a koření.
  4. Plotýnku stáhněte na úplné minimum, aby se vývar jen táhl pod bodem varu cca 3–4 hodiny. (Poznámka autorky: Většinou hrnec nezakrývám poklicí, aby se vývar nezačal pod pokličkou vařit klokotem. To hlavně když ho nechám táhnout na kamnech, kde se síla ohně mění. Když vývar táhnu v troubě na cca 110 °C, tak ho pokličkou zakrývám.)
  5. Sůl přidejte později, až v druhé polovině táhnutí.
  6. Když je slepice měkká, plotýnku vypněte, vyndejte slepici a vývar nechte chvíli usadit. Pak ho opatrně sceďte přes jemné síto. Vyvařenou zeleninu do polévky nedávejte. Vývar můžete popíjet samotný rovnou po dovaření.
  7. Maso oberte, nakrájejte na menší kousky. Před servírováním vývar dosolte a krátce v něm povařte malé kousky čerstvé zeleniny a do talíře dejte vždy něco zeleného, v sezoně petrželku nebo pažitku, v zimě najemno nasekané zelené části pórku a na jaře či na podzim mladé, najemno nasekané spařené kopřivy.

Recept je redakčně upravený, autorskou verzi najdete v knize Rytmus roku s Hankou Zemanovou.

Hovězí, kuřecí, zeleninový, asijský... Prozkoumejte sbírku receptů na vývary všeho druhu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rytmus roku

Hanka Zemanová Rytmus roku

Nejkrásnější, nejvýpravnější a dlouho očekávaná kniha Hanky Zemanové, autorky bestsellerů o zdravém jídle a životě v souladu s přírodou, je bez nadsázky kniha nejen pro celý rok, ale i pro celý život.

Po úspěšné Biokuchařce a BioAbecedáři přichází Hanka Zemanová s celoročním průvodcem, v němž se dozvíte, jak nás příroda svými sezónními a lokálními dary každý měsíc posiluje a léčí.

Kniha nabízí mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaje, výživná jídla a elixíry z darů naší přírody. Hanka Zemanová na knize slupracovala se třemi lékařkami zaměřenými na středoevropské léčivé jídlo a byliny, tradiční čínskou medicínu, ájurvédu a antroposofii.

www.hankazemanova.cz

www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty