Vývar
- cibule 2 ks
- jalovec 5 kuliček
- hřebíček 2 ks
- česnek 5 stroužků
- pórek 1 ks
- mrkev 2 ks
- celer (malý nebo petržel) 1 ks
- hovězí kýta 900 g
- morková kost 900 g
- hladkolistá petržel 1 malý svazek
- libeček 1 malý svazek
- bobkový list 2 ks
- voda 3,8 litru
- portské víno (červené ) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíčky
- cibule 1 ks
- bílý chléb 5 tenkých plátků
- slané preclíky (měkký (louhovaný) preclík) 1 ks (85 g)
- sýr (například tylžský sýr a ementál) 200 g
- máslo 1 lžíce
- bramborová kaše 170 g
- hladkolistá petržel (nasekaná ) 1 lžíce
- oregano (nasekané ) 1 lžička
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1/8 lžičky
- sušený česnek 1/4 lžičky
- mletý kmín 1/2 lžičky
- vejce 2 ks
- olivový olej 60 ml
- pažitka (nasekaná, na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Začněte přípravou vývaru. Cibule neloupejte, jen překrojte na poloviny. Vložte je řeznou stranou dolu do velkého hrnce, přidejte nahrubo podrcené jalovčinky a hřebíček, stroužky česneku naplocho zmáčknuté nožem a nasucho vše opečte na vyšším stupni 5 minut. Nemíchejte, cibule ztmavnou, ale to je v pořádku.
- Mezitím propláchněte pórek a odkrojte z něj kořínky, mrkev a celer omyjte a nakrájejte na kostky. Do hrnce přidejte k cibuli maso, morkové kosti, pórek, mrkve, celer, petržel, libeček, bobkový list a vodu, pokud nejsou všechny suroviny ponořené, přilijte ji. Zvyšte teplotu, až začne vývar vřít, pak ji ztlumte na minimum a nechte vývar mírně pobublávat alespoň 4 hodiny, ale ideálně přes noc.
- Polévku přeceďte přes jemné síto do jiného velkého hrnce a jemně na zeleninu a maso zatlačte, aby pustily zbylou šťávu. Scezený vývar osolte, opepřete a vmíchejte portské. Nechte polévku 1 hodinu chladnout.
- Mezitím se pusťte do přípravy knedlíčků. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Z chleba odkrojte kůrky a nasekejte ho nadrobno. Preclík nakrájejte na tenké plátky, sýry na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a na středním stupni opečte cibuli dosklovita, trvá to zhruba 5 minut. Mezitím v míse promíchejte 240 ml vývaru s chlebem a kousky preclíku a nechte je 15 minut nasát.
- K namočenému pečivu vmíchejte bramborovou kaši, strouhané sýry, nadrobno nasekanou petrželku, dobromysl, muškátový oříšek, mletý česnek, kmín a opečenou cibuli. Dochuťte solí a pepřem a vlijte vidličkou prošlehané vejce. Promíchejte vařečkou a rozdělte na osm stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte kouli a rozmáčkněte ji naplocho.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním stupni a postupně opékejte knedlíky ze všech stran dokřupava a dozlatova, zhruba 2–3 minuty z každé. Opečené knedlíky odkládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
- Vývar zahřejte a rozdělte do talířů. Do každého dejte dva knedlíčky a ozdobte pažitkou.
PRIMA TIP: Philipp Rauscher, který provozuje Resterhöhe Berggasthaus & Lodge v Kitzbühelských Alpách a vaří tento vývar, do něj večer přidává 2 čisté vaječné skořápky. Přes noc se na ně nachytají všechny částečky a vývar je po scezení čirý. Alkohol se z větší části vypaří a ponechá jemné aroma.
Kaspressknödel – rakouské sýrové knedlíčky v silném hovězím vývaru 2 Zdroj: Zažít Alpy