Suroviny
- hovězí žebra (masitá ) 500 g
- morková kost 300 g
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 1 ks
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- nudle do polévky 150 g
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- olej
- hladkolistá petržel
- pepř (černý ) 8 kuliček
- sůl
Postup přípravy
- Kosti vložte do pekáče a pečte dozlatova při teplotě 160 °C. Čím tmavší kosti budou, tím tmavší bude vývar.
- Mezitím v rozpáleném hrnci, v němž budete vařit vývar, opečte na lžíci oleje zlehka zeleninu nakrájenou na větší kousky a všechno koření.
- Upečené kosti vložte opatrně do hrnce i s výpekem a zalijte studenou vodou až po okraj kostí.
- Vývar pomalu přiveďte k varu a vařte 5 minut. Poté plamen stáhněte a vývar nechte táhnout nejméně 5 hodin, nejlépe 12 hodin. Pěnu sbírejte naběračkou.
- Hotový vývar přeceďte přes jemné sítko nebo plátno. Z žeber oberte maso, které použijte jako vložku. Můžete použít i zeleninu, která se vařila ve vývaru, nebo uvařte novou, jež bude mít lepší barvu a výraznější chuť.
- Uvařte polévkové nudle, rozdělte je do talířů a zalijte hotovou polévkou. Ozdobte čerstvou petrželkou.
PRIMA TIP: Není nad domácí nudle, a přesně tak chutnají polévkové nudle s libečkem a petrželkou, které už podruhé získaly prestižní ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Jemné nudle jsou vyráběny z výběrové pšeničné mouky a pasterizovaných vajec. Těsto je poté dochuceno libečkem a petrželovou natí, které dodají výrobku nezaměnitelnou chuť a aroma. Rozmanité druhy nudlí a těstovin vyrábí ve Frenštátě pod Radhoštěm firma Fajna pasta, která se specializuje na výrobu čerstvých i sušených těstovin z výhradně českých a italských surovin té nejvyšší kvality. Chcete ochutnat jejich výrobky? Navštivte stránky www.fajnapasta.cz.