Najděte si recept
Na co máte chuť?

Silný vývar z hovězí oháňky s tvarůžkovými knedlíčky
Polévka z volského ocasu je královna mezi vývary. Má silnou výraznou chuť i vůni a je tak vydatná, že vás zaručeně postaví na nohy, když je vám ouvej. Doplňte ji nadýchanými voňavými knedlíčky a dopřejte si dokonalý polévkový životabudič.
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Vývar:
- hovězí oháňka 1 kg
- mrkev 3 ks
- petržel 1 ks
- celer 1 menší kousek
- malá cibule 1 ks
- pórek 1/2 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- celý pepř 1 lžička
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- trochu oleje
Knedlíčky:
- Olomoucké tvarůžky 100 g
- jemná krupička 100 g
- máslo 75 g
- vejce 2 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oháňku si nechte nejlépe ještě u řezníka přeseknout na menší kusy. Bude se vám s ní lépe pracovat.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Do pekáče dejte oháňku, potřete trochou oleje, vložte do trouby a pečte 45 minut dohněda.
- Pečené maso přendejte do velkého hrnce, přidejte petržel, mrkev, celer i cibuli a zalijte 2 litry studené vody tak, aby bylo všechno ponořené. Přihoďte koření, hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném plameni 4 hodiny. Můžete použít i tlakový hrnec, čímž si vaření zkrátíte na polovinu.
- Zatímco se vývar vaří, připravte si knedlíčky. Tvarůžky nastrouhejte najemno. Pomocí vidličky smíchejte se změklým máslem, krupicí a vajíčky a dejte na 20 minut do ledničky. Poté lžičkou odebírejte kousky těsta a navlhčenýma rukama vytvarujte knedlíčky. Odkládejte je na pomoučené prkýnko a hotové zase vraťte do lednice.
- Z uvařeného vývaru vyjměte maso, zeleninu z něj vyhoďte a vývar přeceďte přes hustý cedník do čistého hrnce.
- Zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek nakrájejte. Hrnec s vývarem přiveďte znovu k varu a uvařte v něm zeleninu doměkka. Před koncem vaření přidejte připravené knedlíčky a vařte je, dokud nevyplavou – polévka je připravena k podávání.
Tvarůžková kuchařka
Autorka připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.
Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické, hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.
Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...
Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.
Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.