Vývar
- hovězí oháňka 1 kg
- mrkev 3 ks
- petržel 1 ks
- celer 1 menší kousek
- cibule (malá ) 1 ks
- pórek 1/2 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- olej (trochu )
- pepř celý 1 lžička
Knedlíčky
- olomoucké tvarůžky 100 g
- mouka krupička (jemná ) 100 g
- máslo 75 g
- vejce 2 ks
Postup přípravy
- Oháňku si nechte nejlépe ještě u řezníka přeseknout na menší kusy. Bude se vám s ní lépe pracovat.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Do pekáče dejte oháňku, potřete trochou oleje, vložte do trouby a pečte 45 minut dohněda.
- Pečené maso přendejte do velkého hrnce, přidejte petržel, mrkev, celer i cibuli a zalijte 2 litry studené vody tak, aby bylo všechno ponořené. Přihoďte koření, hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném plameni 4 hodiny. Můžete použít i tlakový hrnec, čímž si vaření zkrátíte na polovinu.
- Zatímco se vývar vaří, připravte si knedlíčky. Tvarůžky nastrouhejte najemno. Pomocí vidličky smíchejte se změklým máslem, krupicí a vajíčky a dejte na 20 minut do ledničky. Poté lžičkou odebírejte kousky těsta a navlhčenýma rukama vytvarujte knedlíčky. Odkládejte je na pomoučené prkýnko a hotové zase vraťte do lednice.
- Z uvařeného vývaru vyjměte maso, zeleninu z něj vyhoďte a vývar přeceďte přes hustý cedník do čistého hrnce.
- Zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek nakrájejte. Hrnec s vývarem přiveďte znovu k varu a uvařte v něm zeleninu doměkka. Před koncem vaření přidejte připravené knedlíčky a vařte je, dokud nevyplavou – polévka je připravena k podávání.