Suroviny
- hovězí žebra s kostí 800 g
- česnek 2 stroužky
- velká cibule 1 ks
- mrkev 4 ks
- bulvový celer 1 ks
- řapíkatý celer 6 stonků
- petržel 2 ks
- zázvor velikosti palce
- sůl
- voda 3, 2 l
- pepř 6 kuliček
- citron 1 ks
- zralá avokáda 3 ks
- červená cibule 2 ks
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Kořenovou zeleninu a 1 cibuli očistěte, pouze celer nakrájejte na menší kousky.
- Zeleninu dejte na pečicím papírem vystlaný plech, přidejte k němu omyté a osušené maso.
- Plech dejte do trouby a pečte 20–30 minut. Předpečení před tím, než začnete vývar vařit, zajistí plnější chuť.
- Po předpečení dejte zeleninu a maso do velkého hrnce, zalijte vše 3,2 litry vody, přidejte pepř a očištěný česnek a zázvor a přiveďte k varu.
- Poté oheň ztlumte na slabší střední stupeň, aby polévka jen probublávala a vývar se táhl.
- Takhle nechte polévku na plotně 6–8 hodin. Maso musí být úplně měkoučké a musí jít krásně od kosti. Dá se krájet jen lžíci.
- Polévku nyní přeceďte, česnek, cibuli, zázvor a pepř můžete vyhodit, zeleninu a maso nakrájejte na malé kousky.
- Vývar můžete ihned servírovat pouze s masem a zeleninou nebo si do něj přidejte i pokrájené avokádo, cibuli a přidejte do každé porce trochu citronové šťávy.