Suroviny
- máslo 40 g
- mrkev 3 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- pórek 15cm kousek
- hrášek 2 hrsti
- zeleninový vývar 1,5 litru
- sůl (také čerstvě namletý pepř)
- libeček (čerstvý libeček)
- hladkolistá petržel
Knedlíčky
- máslo 2 lžíce
- cibule (menší ) 1 ks
- droždí (čerstvé droždí) 1 kostka (42 g)
- polohrubá mouka 2 lžíce
- vejce (šťastné vejce) 1 ks
- sůl (také čerstvě namletý pepř)
- majoránka (může být i libeček či petrželka) 1 lžička
- strouhanka (na zahuštění)
Postup přípravy
- Nejprve připravte knedlíčky: Na másle osmažte na mírném ohni dosklovita cibuli. Přidejte prsty rozdrobené droždí a nechte ho rozpustit. Až z droždí vznikne tekutá kašička, vsypte mouku a ještě krátce smažte. Směs dejte do misky vychladnout.
- Zatímco směs na knedlíčky chladne, nastrouhejte a nakrájejte veškerou zeleninu. Do hrnce dejte zpěnit máslo a osmažte na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost.
- Do vychladlé drožďové směsi rozklepněte vejce, přiměřeně osolte a opepřete, přidejte majoránku (nebo libeček či petržel) a zahustěte strouhankou tak, aby byla hmota vláčná. Z ní pak tvarujte kulaté knedlíčky. Těsto se lepí, tak si pomožte strouhankou, ve které si obalte prsty spolu s hmotou na knedlíčky. A hned se lépe tvoří knedlíčky! Z uvedeného množství vykoulíte asi 20 knedlíčků velikosti cca 3–4 cm.
- Lehce osmaženou zeleninu zalijte 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařte asi 10 minut, přidejte mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidejte knedlíčky. Asi za 3 minuty vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.