Suroviny
- cibule 80 g
- mrkev 80 g
- řapíkatý celer 80 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 30 g
- anglická hořčice 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rybí vývar 1 litr
- brambory 2 ks
- krevety 100 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- filet z lososa 130 g
- olivový olej 5 lžic
- bylinky (na ozdobu)
Postup přípravy
Mrkev a cibuli oloupejte, řapíkatý celer omyjte a vše nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte máslo a orestujte nejdříve mrkev s celerem, po třech minutách přidejte cibuli a restujte dalších pět minut.
Přisypte mouku, krátce ji osmahněte, přidejte hořčici, sůl, pepř a vše zalijte vývarem. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte do hrnce.
Krevety opláchněte, vložte k bramborám a vařte na mírném stupni asi 20 minut. Poté polévku zjemněte smetanou.
Lososa nakrájejte na menší kousky, osolte a opečte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte do hotové polévky, promíchejte a ihned podávejte s čerstvými bylinkami.
PRIMA TIPY:
Pro autentičtější chuť zkuste použít uzeného lososa – dodá polévce tradiční kouřový tón typický pro skotskou verzi.
Místo smetany můžete použít i ovesné mléko – nejen pro odlehčení, ale i pro jemně nasládlou chuť, kterou Skotové často vyhledávají.
Polévka chutná skvěle s kouskem křupavého chleba nebo opečenou bagetkou potřenou česnekovým máslem.
Vyzkoušejte také tradiční vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha