Suroviny
- řapíkatý celer 2 řapíky
- cibule 1 ks
- zelená paprika 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- máslo 1 lžíce
- drůbeží vývar 1,2 litru
- nové brambory (malé) 5 ks
- mrkev 1 ks
- sterilovaná kukuřice 1 plechovka
- smetana ke šlehání 500 ml
- losos (uvařený, bez kůře a kostí) 250 g
- kopr
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo a osmažte na něm na kousky nakrájený celer, cibuli, papriku a rozetřený česnek, až zelenina zvláční.
- Vlijte vývar, přidejte nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou mrkev, osolte, opepřete a uveďte do varu.
- Snižte teplotu a polévku zlehka vařte asi 30 minut. Pak do ní vmíchejte kukuřici, smetanu a lososa rozděleného kousky a ještě krátce povařte. Podle chuti osolte, opepřete a posypte snítkami kopru.
PRIMA TIP: Do chowderů se klasicky používá řapíkatý celer, který má mnohem jemnější chuť a jeho řapíky jsou krásně křehké a křupavé. Také ovšem bývají vláknité, vlákna z povrchu proto stáhněte špičkou nože a palcem směrem ke zbytnělé bázi a pak řapíky teprve krájejte.