Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí
Zdroj: Marek Kučera
Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí
Zdroj:
Marek Kučera
Rybí polévku nemusíte omezovat pouze na Vánoce. Tato je zdravá, sytivá a zajímavá, postavená podle vzoru hustých amerických polévek zvaných chowder, v nichž najdeme také jemně křupavou, máslově sladkou kukuřici. Ta vytváří s mořskými plody a rybami velmi lahodné spojení.
6 porcí
45 minut
americká
Postup přípravy
-
Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo a osmažte na něm na kousky nakrájený celer, cibuli, papriku a rozetřený česnek, až zelenina zvláční.
-
Vlijte vývar, přidejte nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou mrkev, osolte, opepřete a uveďte do varu.
-
Snižte teplotu a polévku zlehka vařte asi 30 minut. Pak do ní vmíchejte kukuřici, smetanu a lososa rozděleného kousky a ještě krátce povařte. Podle chuti osolte, opepřete a posypte snítkami kopru.
PRIMA TIP: Do chowderů se klasicky používá řapíkatý celer, který má mnohem jemnější chuť a jeho řapíky jsou krásně křehké a křupavé. Také ovšem bývají vláknité, vlákna z povrchu proto stáhněte špičkou nože a palcem směrem ke zbytnělé bázi a pak řapíky teprve krájejte.
Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí
Zdroj: Marek Kučera
Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí
Zdroj:
Marek Kučera