Delikátní lososový krém podle Cat & Cook

Moje hodnocení
6x

Krémová polévka je ideální adept na snadný oběd nebo večeři během chladných dnů. Krásně zahřeje a navíc bezpečně zasytí. Zkuste tentokrát recept podle Ivany alias Cat & Cook, která se pustila do lososového krému. Delikátní záležitost!

3 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Lososa zbavte kůže, nakrájejte na kostky o hraně asi 5 cm. Asi 100 g lososa nechte nakrájejte na menší kostičky (poslouží na ozdobu).
  2. Mrkev a petržel očistěte škrabkou a společně řapíkem nakrájejte na půlměsíčky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. Odlupky zeleniny si nezapomeňte schovat na zbytkový vývar.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, petržel, celá cherry rajčata a restujte na vyšším plamenu dozlatova.
  4. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky, dokud také nezačne zlátnout. Dále přidejte česnek a opékejte ještě minutu.
  5. Nyní do polévky, přidejte rajčatový protlak, lososa a tymián. Nechte zarestovat asi 30 vteřin a podlijte vínem. Za častého míchání ho nechte vyvařit zpět na tuk (uslyšíte prskání tuku místo vaření tekutiny) a podlijte vývarem.
  6. Osolte a lehce opepřete. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude losos uvařený. Opravdu to netrvá dlouho, chce to hlídat, aby se nevysušil.
  7. Z hrnce vyndejte tymián. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud ho používáte, je lepší polévku ještě přecedit, protože není tak výkonný, jako stolní mixér. Hustotu redukujte zbytkem vývaru.
  8. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a promíchat nebo si ji nechte na ozdobu na servírování.
  9. Menší kostičky lososa orestujte na oleji.
  10. Na talíři polévku ozdobte pořádnou porcí bylinek, smetanou a orestovanými kousky lososa. Můžete přidat i tradiční máslové krutony a kapku citrónové šťávy.

TIPY A RADY OD CAT & COOK

  • Doppio concentrato di pomodoro je dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak a má nezaměnitelně intenzivní chuť na slunci vyzrálých rajčat. Na 1 kg protlaku je použito asi 6 kg rajčat. Seženete ho v každém supermarketu v tubě.
  • Pokud chcete polévku jako hlavní chod, upečte si do ní brambory.
  • Polévku můžete zvýraznit lžičkou kurkumy nebo kajenského pepře, kterou přidáte minutu před zalitím vývarem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty