Suroviny
- losos 350 g
- máslo 50 g
- olivový olej 3 lžíce
- vývar (rybí nebo zeleninový) 900 ml
- bílé víno (nemusí být) 100 ml
- cibule 1 ks
- mrkev (střední ) 2 ks
- petržel 1 ks
- cherry rajčata 5 ks
- celer (řapík ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak (doppio concentrato (dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak)) 1 lžíce
- smetana 150 ml
- sušený tymián 3 snítky
- bylinky (bylinky na ozdobu (petrželka, kopr, mikrobylinky…))
- pečivo (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Lososa zbavte kůže, nakrájejte na kostky o hraně asi 5 cm. Asi 100 g lososa nechte nakrájejte na menší kostičky (poslouží na ozdobu).
- Mrkev a petržel očistěte škrabkou a společně řapíkem nakrájejte na půlměsíčky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. Odlupky zeleniny si nezapomeňte schovat na zbytkový vývar.
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, petržel, celá cherry rajčata a restujte na vyšším plamenu dozlatova.
- Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky, dokud také nezačne zlátnout. Dále přidejte česnek a opékejte ještě minutu.
- Nyní do polévky, přidejte rajčatový protlak, lososa a tymián. Nechte zarestovat asi 30 vteřin a podlijte vínem. Za častého míchání ho nechte vyvařit zpět na tuk (uslyšíte prskání tuku místo vaření tekutiny) a podlijte vývarem.
- Osolte a lehce opepřete. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude losos uvařený. Opravdu to netrvá dlouho, chce to hlídat, aby se nevysušil.
- Z hrnce vyndejte tymián. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud ho používáte, je lepší polévku ještě přecedit, protože není tak výkonný, jako stolní mixér. Hustotu redukujte zbytkem vývaru.
- Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a promíchat nebo si ji nechte na ozdobu na servírování.
- Menší kostičky lososa orestujte na oleji.
- Na talíři polévku ozdobte pořádnou porcí bylinek, smetanou a orestovanými kousky lososa. Můžete přidat i tradiční máslové krutony a kapku citrónové šťávy.
TIPY A RADY OD CAT & COOK
- Doppio concentrato di pomodoro je dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak a má nezaměnitelně intenzivní chuť na slunci vyzrálých rajčat. Na 1 kg protlaku je použito asi 6 kg rajčat. Seženete ho v každém supermarketu v tubě.
- Pokud chcete polévku jako hlavní chod, upečte si do ní brambory.
- Polévku můžete zvýraznit lžičkou kurkumy nebo kajenského pepře, kterou přidáte minutu před zalitím vývarem.