Suroviny
- sušené houby (předem namočené ) 200 g
- dlouhozrnná rýže 100 g
- bulgur 100 g
- kroupy (nebo krupky) 50 g
- obilky (předem namočené (žito, kamut, špalda...)) 50 g
- sádlo (i drůbeží nebo olivový olej) zhruba 5 lžic
- česnek několik stroužků
- majoránka (sušená ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Houby slijte, nálev uchovejte, ale přeceďte ho přes jemné sítko – bývá v něm vyplavený písek. Houby v hrnci zalijte čistou vodou, uveďte do varu, lehce osolte a pak na mírném stupni vařte doměkka, asi 30 minut.
- Rýži a všechna ostatní „zrníčka“ uvařte doměkka podle návodu na obalu. Nejdelší dobu budou nejspíš potřebovat kroupy a obilky, asi 30 minut.
- Pekáč nebo zapékací formu vytřete trochou sádla nebo oleje a pak do něj střídavě vrstvěte jednotlivá uvařená „zrní“ a houby. Na každou vrstvu dejte trochu tuku, lehce ji osolte, opepřete, hojně poprašte majoránkou a navrch prolisujte tolik česneku, na kolik si troufnete. Závěrečnou vrstvu poklaďte kousky sádla nebo zakapejte olejem a zalijte nálevem z hub.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a asi 15 minut zapékejte, až se vše prohřeje. Na závěr kubu důkladně promíchejte, aby se všechny přísady hezky promísily.
PRIMA TIP: Na vícezrnného kubu můžete samozřejmě použít různé druhy rýže, krupky ječné i ovesné, pohanku, prostě na co máte chuť a co vás baví. Pro sytější a aromatičtější verzi můžete ještě přidat cibuli, nakrájenou a osmaženou na slanině. Pokud byste neměli sušené houby, použijte podušené žampiony.
Vícezrnný kuba Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD