redakce Prima FRESH

Kuba vícezrnný

Moje hodnocení
10x

Mnozí z nás by rádi dodržovali tradici, a tak se vánoční kuba objevuje na štědrovečerních stolech stále častěji. Původní prostá verze, zapečené jídlo z trhaných krupek nebo velkých krup s dokonalou aromatickou dvojkou, majoránkou a česnekem, ale někdy naráží na současné chutě, a tak jsme kubu trochu obměnili a nasypali do něj spoustu dalšího zrní. A tím získá i spoustu chuťových odstínů a zajímavou, kontrastní konzistenci.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Houby slijte, nálev uchovejte, ale přeceďte ho přes jemné sítko – bývá v něm vyplavený písek. Houby v hrnci zalijte čistou vodou, uveďte do varu, lehce osolte a pak na mírném stupni vařte doměkka, asi 30 minut.
  2. Rýži a všechna ostatní „zrníčka“ uvařte doměkka podle návodu na obalu. Nejdelší dobu budou nejspíš potřebovat kroupy a obilky, asi 30 minut.
  3. Pekáč nebo zapékací formu vytřete trochou sádla nebo oleje a pak do něj střídavě vrstvěte jednotlivá uvařená „zrní“ a houby. Na každou vrstvu dejte trochu tuku, lehce ji osolte, opepřete, hojně poprašte majoránkou a navrch prolisujte tolik česneku, na kolik si troufnete. Závěrečnou vrstvu poklaďte kousky sádla nebo zakapejte olejem a zalijte nálevem z hub.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a asi 15 minut zapékejte, až se vše prohřeje. Na závěr kubu důkladně promíchejte, aby se všechny přísady hezky promísily.

PRIMA TIP: Na vícezrnného kubu můžete samozřejmě použít různé druhy rýže, krupky ječné i ovesné, pohanku, prostě na co máte chuť a co vás baví. Pro sytější a aromatičtější verzi můžete ještě přidat cibuli, nakrájenou a osmaženou na slanině. Pokud byste neměli sušené houby, použijte podušené žampiony.

Další tradiční i nevšední sváteční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty