Suroviny
- kroupy (ječné ) 500 g
- sádlo 1 lžička
- vývar (zeleninový / kuřecí / rybí) 700 ml
- šalotka (větší / menší cibule) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 50 g + 50 g
- čerstvé houby (čerstvé lesní ) 130 g
- sušené houby (sušené lesní ) 2 velké hrsti
- žampiony (čerstvé hnědé ) 4 ks
- sušené houby (sušené mleté,volitelné) 1 lžíce
- majoránka (čerstvá ) 10 snítek
- majoránka (sušená ) 1 lžíce
- hladkolistá petržel 2 snítky
- drcený kmín špetka
- sůl
- pepř
null
Postup přípravy
- Sušené houby namočte do studené vody na 3–4 hodiny. Trochu je promněte, aby neležely na hladině, ale byly potopené, a pak je nechte ležet ve vodě.
- Kroupy řádně propláchněte ve studené vodě (proplachujte, dokud nebude voda čirá) a nasypte do rendlíku.
- Zalijte 500 ml vývaru, přidejte sádlo a na vyšším plameni přiveďte k varu. Stáhněte oheň a zpola zakryté pokličkou vařte 30–40 minut, dokud nebudou uvařené al dente.
- Občas promíchejte a nezapomeňte je hlídat, aby se nerozvařily.
- Mezitím oloupejte šalotku a česnek. Šalotku nakrájejte co nejvíce najemno. Jeden stroužek česneku nakrájejte na jemné plátečky, druhý stroužek (ideálně ten menší) utřete se solí nebo rozdrťte v lisu na česnek.
- Ze snítek majoránky otrhejte lístky a nahrubo nasekejte. Petrželku nasekejte najemno.
- Žampiony očistěte suchým hadříkem (není třeba je loupat) a nakrájejte na plátky. Zbytek vývaru dejte pomalu ohřívat.
- Ve velké pánvi na středním až vyšším plameni rozpusťte máslo a přidejte šalotku. Nechte ji orestovat lehce dozlatova a přidejte česnek nakrájený na plátky.
- Počkejte 1 minutu a přidejte čerstvé houby.
- Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu. Uvidíte, jak se smrsknou a v pánvi se objeví více tekutiny.
- Až se tekutina vypaří (trvá to tak 5 minut max.) a vy uslyšíte zase prskat tuk místo bublání vody z hub, přidejte sušené houby a 3 lžíce hnědé vody, ve které se máčely.
- Až se všechna voda vypaří, přidejte kroupy (většina vývaru, ve kterém se kroupy vařily, se vsákne do nich, takže není potřeba je cedit) a zalijte asi 100–150 ml horkého vývaru.
- Promíchejte a přidejte kmín, sušené mleté houby a čerstvou i sušenou majoránku (tu promněte, než ji přidáte do pokrmu).
- Nechte na středním plameni provařit, aby se chutě propojily a zkontrolujte, zda jsou sušené houby dostatečně měkké. Pokud nebudou, přilévejte vývar, dokud nezměknou, ale pamatujte, že vždycky budou takové křupavé.
- Kubu osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte česnek (raději nejdřív polovinu, uvidíte podle chuti) a petrželku.
- Promíchejte, nechte ještě 5 minut provařit a stáhněte z plotny. Konzistence by v této etapě měla být lehce tekutější, proto kdyby se vám pokrm zdál suchý, nebojte se přidat vývar a promíchat.
- Nyní do kuby vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a energicky míchejte, dokud se nevytvoří krásná „kréma“ (jako když děláte italské „risotto“).
- Chuť kuby by měla být intenzivně houbová, majoránková a lehce česneková. Podávejte ho ozdobený lístky majoránky či petrželky, můžete přidat i tenké plátky syrových žampionů, já to miluju.
TIP: Pokud máte kubu rádi zapečeného, vložte ho do zapékací misky a zapečte v troubě na 220 °C vrchní ohřev/gril, abyste dosáhli křupavého vršku, ale nevysušili vnitřek. Bude stačit 10–15 minut.