Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémový houbový kuba s voňavou majoránkou
Bezmasé jídlo, které si spojujeme s vánočními svátky, ale během houbové sezony si ho můžeme s chutí připravit také! Zkombinujte různé druhy hub, přidejte kroupy, koření a vykouzlete sytý oběd podle receptu od Cat & Cook. Máte se na co těšit!
nad 2 hodiny
2–3 porce
null
Suroviny (2–3 porce)
- ječné kroupy 500 g
- sádlo 1 lžička
- zeleninový / kuřecí / rybí vývar 700 ml
- větší šalotka / menší cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 50 g + 50 g
- čerstvé lesní houby 130 g
- sušené lesní houby 2 velké hrsti
- čerstvé hnědé žampiony 4 ks
- sušené mleté houby (volitelné) 1 lžíce
- čerstvá majoránka 10 snítek
- sušená majoránka 1 lžíce
- hladkolistá petrželka 2 snítky
- drcený kmín špetka
- sůl, pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Sušené houby namočte do studené vody na 3–4 hodiny. Trochu je promněte, aby neležely na hladině, ale byly potopené, a pak je nechte ležet ve vodě.
- Kroupy řádně propláchněte ve studené vodě (proplachujte, dokud nebude voda čirá) a nasypte do rendlíku.
- Zalijte 500 ml vývaru, přidejte sádlo a na vyšším plameni přiveďte k varu. Stáhněte oheň a zpola zakryté pokličkou vařte 30–40 minut, dokud nebudou uvařené al dente.
- Občas promíchejte a nezapomeňte je hlídat, aby se nerozvařily.
- Mezitím oloupejte šalotku a česnek. Šalotku nakrájejte co nejvíce najemno. Jeden stroužek česneku nakrájejte na jemné plátečky, druhý stroužek (ideálně ten menší) utřete se solí nebo rozdrťte v lisu na česnek.
- Ze snítek majoránky otrhejte lístky a nahrubo nasekejte. Petrželku nasekejte najemno.
- Žampiony očistěte suchým hadříkem (není třeba je loupat) a nakrájejte na plátky. Zbytek vývaru dejte pomalu ohřívat.
- Ve velké pánvi na středním až vyšším plameni rozpusťte máslo a přidejte šalotku. Nechte ji orestovat lehce dozlatova a přidejte česnek nakrájený na plátky.
- Počkejte 1 minutu a přidejte čerstvé houby.
- Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu. Uvidíte, jak se smrsknou a v pánvi se objeví více tekutiny.
- Až se tekutina vypaří (trvá to tak 5 minut max.) a vy uslyšíte zase prskat tuk místo bublání vody z hub, přidejte sušené houby a 3 lžíce hnědé vody, ve které se máčely.
- Až se všechna voda vypaří, přidejte kroupy (většina vývaru, ve kterém se kroupy vařily, se vsákne do nich, takže není potřeba je cedit) a zalijte asi 100–150 ml horkého vývaru.
- Promíchejte a přidejte kmín, sušené mleté houby a čerstvou i sušenou majoránku (tu promněte, než ji přidáte do pokrmu).
- Nechte na středním plameni provařit, aby se chutě propojily a zkontrolujte, zda jsou sušené houby dostatečně měkké. Pokud nebudou, přilévejte vývar, dokud nezměknou, ale pamatujte, že vždycky budou takové křupavé.
- Kubu osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte česnek (raději nejdřív polovinu, uvidíte podle chuti) a petrželku.
- Promíchejte, nechte ještě 5 minut provařit a stáhněte z plotny. Konzistence by v této etapě měla být lehce tekutější, proto kdyby se vám pokrm zdál suchý, nebojte se přidat vývar a promíchat.
- Nyní do kuby vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a energicky míchejte, dokud se nevytvoří krásná „kréma“ (jako když děláte italské „risotto“).
- Chuť kuby by měla být intenzivně houbová, majoránková a lehce česneková. Podávejte ho ozdobený lístky majoránky či petrželky, můžete přidat i tenké plátky syrových žampionů, já to miluju.
TIP: Pokud máte kubu rádi zapečeného, vložte ho do zapékací misky a zapečte v troubě na 220 °C vrchní ohřev/gril, abyste dosáhli křupavého vršku, ale nevysušili vnitřek. Bude stačit 10–15 minut.
Cat & Cook 2
Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.