návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Černý houbový kuba

4 porce
do 1 hodiny
Černý houbový kuba
Černý houbový kuba Autor: Regionální kuchařka
Snad žádné jídlo nebylo s šumavskými Vánocemi spjato tak jako kuba. Tradičně se připravuje z krupek a hřibů modráků, které pokrmu dávají charakteristickou tmavou barvu. Nemůže v něm chybět ani česnek, který byl Slovany po staletí považován za bylinu ochrannou.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Houby nechte namočené přes noc ve vlažné vodě, v jiném hrnci namočte kroupy. Namočené kroupy slijte, propláchněte, zalijte osolenou vodou a vařte, dokud nezměknou. Po čtvrt hodině varu přidejte do hrnce namočené houby.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo (trochu si schovejte na vymazání pekáče) a na něm orestujte cibuli s kmínem.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte sádlem.
  4. Kroupy s houbami sceďte (trochu vody si odložte do hrníčku), vmíchejte utřený česnek a majoránku rozetřenou mezi dlaněmi. Vařečkou důkladně promíchejte. Směs vyklopte do vymazaného pekáčku a nechte čtvrt hodiny zapéct v troubě.

Černý houbový kuba  Foto: Černý houbový kuba , Foto: Regionální kuchařka


REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydalo nakladatelství SmartPress, 352 stran, vyšlo na podzim 2013.