Suroviny
- žampiony portobello 400 g
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- majoránka (nebo 1 lžička sušené) 3 snítky
- tymián 1 snítka
- olivový olej 70 ml
- mletý kmín 1 lžička
- pohanka 150 g
- sójová omáčka 3 lžíce
- kokosové mléko 450 ml
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej (nebo veganské máslo na potření)
Postup přípravy
- Houby očistěte, nožičky nakrájejte na kostičky, čtyři klobouky odložte a zbylé houby nakrájejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, čerstvou majoránku odrhněte a spolu s tymiánem nasekejte najemno.
- Ve větší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, nakrájené houby, majoránku, kmín a tymián, osolte, opepřete a opékejte zhruba 10 minut, až houby změknou a pustí šťávu.
- K houbám přidejte pohanku a sójovou omáčku. Promíchejte a zalijte vodou tak, aby byla pohanka ponořená, ale zároveň neplavala. Zvyšte teplotu a jakmile voda začne vřít, teplotu snižte a za stálého míchání uvařte pohanku doměkka. Trvá to zhruba 15 až 20 minut.
- Přilijte kokosové mléko a vmíchejte lahůdkové droždí.
- Odložené klobouky hub nařízněte jako mřížku. V pánvi rozehřejte tuk a zprudka opečte houby nejprve na horní (naříznuté) straně zhruba 3 minuty, pak obraťte a opékejte ještě 2 minuty z druhé strany. Osolte, opepřete a podávejte s houbovým kubou.
PRIMA TIP: Houby použijte čerstvé, mražené i sušené. Ty namočte alespoň na 20 minut do horké vody a nálevem pak zalijte pohanku. Pokud by vám houbový kuba zbyl, ohřejte ho druhý den v troubě, získá skvělou křupavou krustu.
Pohankový houbový kuba s portobello steakem a kokosovým mlékem Zdroj: Rok v Green Table
Vyzkoušejte také tradiční recept na staročeského kroupového kubu se sušeným houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE