Rok v Green Table

Pohankový houbový kuba s portobello steakem a kokosovým mlékem

Moje hodnocení
1x

Oblíbené staročeské vánoční jídlo získává záměnou lesních hub za portobello žampiony moderní švih i celoroční působnost. Kokosové mléko a lahůdkové droždí zjemní oříškovou chuť pohanky a vytvoří krémovou konzistenci. Můžete je však vynechat a místo žampionů použít své oblíbené lesní houby.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Houby očistěte, nožičky nakrájejte na kostičky, čtyři klobouky odložte a zbylé houby nakrájejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, čerstvou majoránku odrhněte a spolu s tymiánem nasekejte najemno.
  2. Ve větší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, nakrájené houby, majoránku, kmín a tymián, osolte, opepřete a opékejte zhruba 10 minut, až houby změknou a pustí šťávu.
  3. K houbám přidejte pohanku a sójovou omáčku. Promíchejte a zalijte vodou tak, aby byla pohanka ponořená, ale zároveň neplavala. Zvyšte teplotu a jakmile voda začne vřít, teplotu snižte a za stálého míchání uvařte pohanku doměkka. Trvá to zhruba 15 až 20 minut.
  4. Přilijte kokosové mléko a vmíchejte lahůdkové droždí.
  5. Odložené klobouky hub nařízněte jako mřížku. V pánvi rozehřejte tuk a zprudka opečte houby nejprve na horní (naříznuté) straně zhruba 3 minuty, pak obraťte a opékejte ještě 2 minuty z druhé strany. Osolte, opepřete a podávejte s houbovým kubou.
PRIMA TIP: Houby použijte čerstvé, mražené i sušené. Ty namočte alespoň na 20 minut do horké vody a nálevem pak zalijte pohanku. Pokud by vám houbový kuba zbyl, ohřejte ho druhý den v troubě, získá skvělou křupavou krustu.

Vyzkoušejte také tradiční recept na staročeského kroupového kubu se sušeným houbami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rok v Green Table

Miluše Makó Rok v Green Table

Maďarský dědeček zelinář probudil v Miluši Makó celoživotní lásku k zelenině, její maminka šéfkuchařka touhu vařit. S prvními zkušenostmi z rodinné restaurace zamířila Miluše Makó na hotelovou školu a po jejím absolvování se rozhodla ukázat krásu, barvitost, chuťovou pestrost i nekonečnou kreativitu zeleniny i hostům v olomouckém podniku Koza zůstala celá. Teď její lahodná vegetariánská a veganská jídla ochutnáte v pražské restauraci Green Table v pasáži Florentinum. Vévodí jí velké hydroponické skleníky, kde Miluše pěstuje bylinky. A zde také vznikala její kuchařka Rok v Green Table, ve které představuje zajímavé lokální i světové bezmasé recepty podle sezony. Suroviny využívá maximálně beze zbytku, a přitom dbá na rychlou a snadnou přípravu. Jídla skládá nejen vizuálně a chuťově, ale i nutričně vyváženě, a tak si můžete být jistí, že budete mít dostatek energie, vitaminů i minerálů a zároveň si skvěle pochutnáte.

www.greentable.cz


Přečtěte si také

Recepty