Suroviny
- cuketa 2 ks (cca 600 g)
- brambory 4 ks (cca 400 g)
- vejce 2 ks
- hladká mouka 100–150 g
- česnek 4 stroužky
- majoránka (sušená ) 1 hrst
- rostlinný olej (nebo sádlo na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Omytou cuketu a oloupané brambory nastrouhejte nahrubo, posolte a nechte 10 minut odstát, až zelenina pustí vodu. Nejlépe v cedníku ji důkladně vymačkejte a zbavte co nejvíce přebytečné tekutiny.
- Poté přendejte zpět do mísy, přidejte drcený česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku, a nakonec vmíchejte mouku (část nebo všechnu mouku můžete nahradit drcenými ovesnými vločkami). Vše dobře promíchejte a nechte odstát dalších 10 minut. Pokud bude těstíčko příliš tekuté, můžete přidat víc mouky.
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej (případně přepuštěné máslo) a smažte placičky dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany. Nechte je chvíli odležet na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného tuku.
PŘÍPRAVA V TROUBĚ:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Z těsta vytvořte na plechu tenčí placičky a pečte v troubě dozlatova z každé strany asi 15 minut.
- Případně můžete na plech s pečicím papírem a pomazaný olejem vylít celé těsto a péct ho jako nákyp 25–30 minut a po upečení ho nakrájet na kostky.
Připravte perfektní křupavé bramboráky podle Romana Vaňka a návodného videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou