Suroviny
- cuketa 500 g
- cibule 1 ks (100 g)
- česnek 2 stroužky
- eidam (30%, v celku) 100 g
- šunka (kvalitní, v celku) 100 g
- rohlík (starší) 2 ks
- vejce 5 ks
- olivový olej 100 ml
- hrubá mouka 400 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- sůl
- majoránka 1 lžička
Postup přípravy
- Cukety oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Lehce je osolte, dejte do cedníku a nechte odkapat. Sýr eidam a šunku také nastrouhejte na hrubo a dejte bokem.
- Připravte starší rohlíky, které nakrájejte na menší kostičky. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a rohlíky.
- V jiné misce promíchejte olej se žloutky a postupně smíchejte s moučným základem. Osolte, přidejte majoránku, nadrobno nakrájenou cibulku (pro lepší trávení ji klidně předem poduste na troše oleje) a také prolisovaný česnek. Do směsi přidejte připravený eidam a šunku. Cuketu ještě rukou vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné vody, a vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte pevný sníh z bílků.
- Plech vymažte tukem a těsto na něj přelijte. Pro lepší manipulaci je vhodné vyložit plech pečicím papírem. Pečte na 180 °C přibližně 40 minut, až se na povrchu udělá krásná zlatavá krusta.
PRIMA TIP: Nejlepší je litina pěkně čerstvá, teplá a křupavá. Báječně ale poslouží i za studena s sebou na výlet, a co teprve přikusovat ji například ke klasické bramboračce. Vyzkoušejte, nebudete litovat!
Vyzkoušejte také cuketové placky s dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnaté cuketové placky s jogurtovo-bylinkovým dipem
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou