Burgery
- krůtí mleté maso 500 g
- cuketa (velká, nastrouhaná nahrubo) 1 ks (cca 200 g)
- jarní cibulka (nakrájená na jemné plátky) 40 g
- vejce 1 ks
- máta (nasekaná) 2 lžíce
- koriandr (nasekaný) 2 lžíce
- česnek (drcený) 2 stroužky
- drcený římský kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
- černý pepř (nahrubo drcený) 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- slunečnicový olej cca 100 ml
Omáčka
- zakysaná smetana 100 g
- řecký jogurt 150 g
- citronová kůra (nastrouhaná) 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- česnek (drcený) 1 malý stroužek
- extra virgin olivový olej 1½ lžíce
- sumah 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky

Postup přípravy
- Nejprve připravte smetanovou omáčku. Všechny suroviny dejte do misky, důkladně promíchejte a uložte do chladničky.
- Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na přípravu masových kuliček, kromě slunečnicového oleje. Z hmoty utvořte burgery o hmotnosti zhruba 45 g – bude jich asi 18.
- Ve velké pánvi rozehřejte zhruba 2mm vrstvu slunečnicového oleje, přidejte část burgerů a na středně silném ohni je opečte ze všech stran dohněda, aby se maso zatáhlo (zhruba 4 minuty), podle potřeby přidejte olej.
- Hotové burgery přeneste do pekáče vyloženého pečicím papírem a v pánvi opečte další dávku. Když jsou všechny burgery v pekáči, dejte je do trouby na 5–7 minut. Měly by být propečené, ale šťavnaté. Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě. Můžete je přelít smetanovou omáčkou nebo ji servírujte v misce zvlášť.

Vyzkoušejte také šťavnaté karbanátky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnaté karbanátky jako od babičky s bramborovo-mrkvovým pyré
Inspirujte se i dalšími recepty s mletým krůtím masem