Scarpaccia – italský cuketový koláč se sýrem a bylinkami

Moje hodnocení
2x

Cuketa je hlavní hvězdou tohoto rustikálního italského koláče, který pochází z Toskánska. Příprava je jednoduchá a rychlá, koláč podávejte jako rychlý oběd nebo jako přílohu ke grilovačce. Výborný je i za studena.

4 porce
90 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cuketám ořízněte konce a nakrájejte je na velmi tenké plátky, stejně tak oloupanou cibuli. Vložte je do cedníku a posypte asi 2 lžičkami soli a promíchejte, aby se plátky cukety od sebe oddělily.
  2. Cedník vložte do dřezu nebo postavte nad velkou mísu a nechte 45 minut odkapat.
  3. Do středu trouby umístěte mřížku a troubu rozehřejte na 190 °C. Olivovým olejem potřete kulatou zapékací mísu o průměru 24 cm, litinovou pánev nebo vysokou pánev vhodnou do trouby.
  4. Vymačkejte z cuket a cibule co nejvíce tekutiny, případně je postupně vyždímejte rukama a osušte papírovými utěrkami.
  5. Do velké mísy dejte vejce a prošlehejte je. Přidejte k nim stroužky česneku nastrouhané najemno, lístky bazalky nakrájené na tenké proužky a nastrouhaný parmazán.
  6. Přidejte plnotučné mléko, chilli vločky, čerstvě namletý černý pepř a ½ lžičky soli. Směs prošlehejte dohladka. Přidejte hladkou a kukuřičnou mouku a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Nakonec přidejte připravenou cuketu a cibuli a jemně promíchejte, aby zelenina byla obalená v těstíčku rovnoměrně.
  7. Přeneste do zapékací misky a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte špetkou vločkové soli a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
  8. Pečte 35 až 40 minut, dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu a uprostřed neztuhnou. Před krájením a podáváním nechte 15 minut vychladnout. Před podáváním ozdobte dalším strouhaným parmazánem a nakrájenými lístky čerstvé bazalky.

Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty