Suroviny
- cuketa 700 g
 - cibule (menší) 1 ks
 - sůl
 - vejce (velká) 2 ks
 - česnek 2 stroužky
 - bazalka 2 snítky + na ozdobu
 - strouhaný parmazán 30 g
 - plnotučné mléko 3/4 šálku
 - chilli (vločky) 1/4 lžičky
 - černý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
 - hladká mouka 1 šálek
 - kukuřičná mouka (hladká nebo středně mletá) 1/3 šálku
 - sůl (vločková, na posypání)
 - olivový olej 2 lžíce + na vymazání formy
 
    
    
Postup přípravy
- Cuketám ořízněte konce a nakrájejte je na velmi tenké plátky, stejně tak oloupanou cibuli. Vložte je do cedníku a posypte asi 2 lžičkami soli a promíchejte, aby se plátky cukety od sebe oddělily.
 - Cedník vložte do dřezu nebo postavte nad velkou mísu a nechte 45 minut odkapat.
 - Do středu trouby umístěte mřížku a troubu rozehřejte na 190 °C. Olivovým olejem potřete kulatou zapékací mísu o průměru 24 cm, litinovou pánev nebo vysokou pánev vhodnou do trouby.
 - Vymačkejte z cuket a cibule co nejvíce tekutiny, případně je postupně vyždímejte rukama a osušte papírovými utěrkami.
 - Do velké mísy dejte vejce a prošlehejte je. Přidejte k nim stroužky česneku nastrouhané najemno, lístky bazalky nakrájené na tenké proužky a nastrouhaný parmazán.
 - Přidejte plnotučné mléko, chilli vločky, čerstvě namletý černý pepř a ½ lžičky soli. Směs prošlehejte dohladka. Přidejte hladkou a kukuřičnou mouku a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Nakonec přidejte připravenou cuketu a cibuli a jemně promíchejte, aby zelenina byla obalená v těstíčku rovnoměrně.
 - Přeneste do zapékací misky a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte špetkou vločkové soli a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
 - Pečte 35 až 40 minut, dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu a uprostřed neztuhnou. Před krájením a podáváním nechte 15 minut vychladnout. Před podáváním ozdobte dalším strouhaným parmazánem a nakrájenými lístky čerstvé bazalky.
 
Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou