Suroviny
- cuketa 700 g
- cibule (menší) 1 ks
- sůl
- vejce (velká) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- bazalka 2 snítky + na ozdobu
- strouhaný parmazán 30 g
- plnotučné mléko 3/4 šálku
- chilli (vločky) 1/4 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- hladká mouka 1 šálek
- kukuřičná mouka (hladká nebo středně mletá) 1/3 šálku
- sůl (vločková, na posypání)
- olivový olej 2 lžíce + na vymazání formy
Postup přípravy
- Cuketám ořízněte konce a nakrájejte je na velmi tenké plátky, stejně tak oloupanou cibuli. Vložte je do cedníku a posypte asi 2 lžičkami soli a promíchejte, aby se plátky cukety od sebe oddělily.
- Cedník vložte do dřezu nebo postavte nad velkou mísu a nechte 45 minut odkapat.
- Do středu trouby umístěte mřížku a troubu rozehřejte na 190 °C. Olivovým olejem potřete kulatou zapékací mísu o průměru 24 cm, litinovou pánev nebo vysokou pánev vhodnou do trouby.
- Vymačkejte z cuket a cibule co nejvíce tekutiny, případně je postupně vyždímejte rukama a osušte papírovými utěrkami.
- Do velké mísy dejte vejce a prošlehejte je. Přidejte k nim stroužky česneku nastrouhané najemno, lístky bazalky nakrájené na tenké proužky a nastrouhaný parmazán.
- Přidejte plnotučné mléko, chilli vločky, čerstvě namletý černý pepř a ½ lžičky soli. Směs prošlehejte dohladka. Přidejte hladkou a kukuřičnou mouku a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Nakonec přidejte připravenou cuketu a cibuli a jemně promíchejte, aby zelenina byla obalená v těstíčku rovnoměrně.
- Přeneste do zapékací misky a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte špetkou vločkové soli a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
- Pečte 35 až 40 minut, dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu a uprostřed neztuhnou. Před krájením a podáváním nechte 15 minut vychladnout. Před podáváním ozdobte dalším strouhaným parmazánem a nakrájenými lístky čerstvé bazalky.
Scarpaccia italský cuketový koláč se sýrem a bylinkami Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou