zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve
Autor: iStock Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Hodnoceno: 10x
Kugel je tradiční aškenázské zapečené jídlo z jednoho pekáče a podává se o svátcích. Nejčastěji se připravuje z brambor nebo z těstovin. Vyzkoušejte vegetariánskou verzi z brambor, cukety a mrkve, je to obdoba našeho „cukeťáku“ a určitě obstojí i na našem talíři.
do 1,5 hodiny
6 porcí

reklama

Suroviny (6 porcí)

Postup

  1. Brambory a mrkev oloupejte a nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle. Cuketu omyjte, v případě potřeby zbavte semínek a také nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce osolte a nechte 5 minut odstát, poté ze zeleniny vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. Bylinky nasekejte nadrobno.
  3. Prosejte mouku a smíchejte s vejci, rostlinným olejem, kurkumou, solí a pepřem.
  4. Přidejte brambory, mrkev, cuketu, cibuli a bylinky a dobře promíchejte.
  5. Vše dejte do vymazaného pekáče a pečte asi 50–60 minut na 180 °C.

PRIMA TIP: Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete do nákypu přidat najemno nasekanou červenou chilli papričku. Skvěle vypadají také kuličky červeného pepře.

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve
Autor: iStock Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve
Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve
Autor: iStock Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

reklama