Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve
Kugel je tradiční aškenázské zapečené jídlo z jednoho pekáče a podává se o svátcích. Nejčastěji se připravuje z brambor nebo z těstovin. Vyzkoušejte vegetariánskou verzi z brambor, cukety a mrkve, je to obdoba našeho „cukeťáku“ a určitě obstojí i na našem talíři.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- menší brambory 8–10 ks
- mrkev 1–2 ks
- střední cukety 1–2 ks
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- čerstvé bylinky podle chuti
- mletá kurkuma 1 lžička
- hladká mouka 80 g
- vejce 6 ks
- rostlinný olej 120 ml
- sůl 3/4 lžíce
- čerstvě namletý pepř podle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory a mrkev oloupejte a nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle. Cuketu omyjte, v případě potřeby zbavte semínek a také nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce osolte a nechte 5 minut odstát, poté ze zeleniny vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. Bylinky nasekejte nadrobno.
- Prosejte mouku a smíchejte s vejci, rostlinným olejem, kurkumou, solí a pepřem.
- Přidejte brambory, mrkev, cuketu, cibuli a bylinky a dobře promíchejte.
- Vše dejte do vymazaného pekáče a pečte asi 50–60 minut na 180 °C.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete do nákypu přidat najemno nasekanou červenou chilli papričku. Skvěle vypadají také kuličky červeného pepře.