Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem
Zdroj: iStock
Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem
Zdroj:
iStock
Když se rozjede sezona cuket, je v podstatě k nezastavení :). Dalším způsobem, jak cukety zpracovat, jsou dokonale křupavé lupínky, které nejsou smažené, ale pečené v troubě, takže se dají považovat za celkem zdravou chuťovku.
O křupavý kabátek se postará panko strouhanka, výraznou chuť dodá nastrouhaný parmazán a lístky tymiánu. Výtečné drobné pohoštění ke sklence vína či oroseného piva, ale chipsy můžete podávat i jako netradiční přílohu třeba ke grilovanému masu, rybě nebo sýru.
Lupínky pečte v troubě vyhřáté na vysokou teplotu. Rozložte je v jedné vrstvě na pečicí papír, můžete ho nejdřív postříkat olejem ve spreji, lupínky budou křupavější, ale lze to i vynechat, pokud chcete použít minimum tuku.
Vyzkoušejte také pečený cukeťák s uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem
Při obalování cuketových koleček použijte systém oddělených rukou. Jednou rukou obalujte plátky v rozšlehaném bílku, tou samou rukou je přemístěte do misky s ochucenou strouhankou, ale na obalování v suché směsi používejte druhou ruku. Díky tomu zabráníte vytvoření lepkavé koule těsta na prstech :). Jednoduše jedna ruka na tekuté složky a druhá pouze na suché.
Chipsy můžete obalit i v klasické strouhance, ale doporučujeme vyzkoušet japonskou panko strouhanku. Nemusíte ji složitě shánět v asijských obchodech, celkem snadno ji vyrobíte doma z běžného pečiva, jen postup výroby je trochu jiný. Výsledkem je hrubší strouhanka, která je ve výsledku mnohem křupavější.
Upečte v troubě křupavé cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem
POTŘEBUJETE:
-
3 středně velké cukety
-
1–2 bílky
-
2/3 hrnku panko strouhanky
-
1/3 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
-
4–5 snítek tymiánu
-
sůl a čerstvě namletý pepř
-
špetku kajenského pepře (nemusí být)
POSTUP:
-
Předehřejte troubu na 210 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, případně ho můžete postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné.
-
Z cuket odkrojte konce a nakrájejte cukety na 1cm plátky. V míse prošlehejte bílky. V druhé míse promíchejte strouhanku, parmazán, lístky tymiánu, sůl, pepř a případně kajenský pepř.
-
Kolečka cukety nejprve obalte v rozšlehaném bílku z obou stran, poté je přemístěte do mísy se strouhankou, obalte je z obou stran a ochucenou strouhanku na ně lehce přimáčkněte.
-
Obalená kolečka cuket rozložte v jedné vrstvě na připravený plech, můžete je ještě zastříknout olejem ve spreji, poté vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až budou chipsy upečené dozlatova dokřupava.
PRIMA TIP: Cuketové chipsy podávejte s oblíbeným dipem, skvěle se hodí například zakysaná smetana s trochou česneku a bylinek.
Zdroj: autroský text, časopis Prima FRESH