Poklady francouzské kuchyně: Pórkový koláč z křehkého těsta

Moje hodnocení
1x

Slané koláče patří k úhelným kamenům francouzské kuchyně, vždyť kdo by neznal ten z Lotrinska, quiche. Tento pórkový pochází z Pikardie a jak už to u známých receptů bývá, i on má mnoho variant, lze ho připravit třeba z listového těsta a náplň doplnit třeba slaninou nebo sýrem. Tohle je ale puristická, pravověrná verze.

4 porce
90 minut
francouzská

Těsto

  • hladká mouka 200 g + na poprášení
  • sůl 1/2 lžičky
  • máslo (studené, nakrájené na kostičky) 60 g
  • sádlo (nebo rostlinný tuk, studené a nakrájené na kostičky) 40 g
  • voda (ledově studená) 2 lžíce

Náplň

Postup přípravy

  1. Na těsto zpracujte mouku, sůl, máslo a sádlo buď v robotu, nebo ručně na drobenku. Přidejte tolik ledové vody, aby se těsto spojilo, ale nebylo lepivé.
  2. Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho na placku cca 28 cm v průměru. Vyložte jí 25cm vroubkovanou formu s volným dnem, začistěte okraje a dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem přetáhněte fólií a dejte nejméně na 30 minut do ledničky. Můžete ji také dát na 30 minut do mrazáku.
  3. Mezitím připravte náplň. V plochém kastrolu nebo velké silnostěnné pánvi rozehřejte máslo, vsypte pórek a nechte bez přikrytí restovat asi 25 až 30 minut za občasného promíchání, až zvláční. Pokud pórek pustí hodně šťávy, nechte při vyšší teplotě odpařit. Vmíchejte smetanu nebo crême fraîche, rozšlehaná vejce, osolte, opepřete a postrouhněte muškátovým oříškem. Promíchejte a už dál nevařte.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Vyndejte formu z ledničky, na dno korpusu dejte kolečko pečicího papíru, zatižte suchými nebo keramickými fazolemi, vložte do trouby a asi 10 minut těsto předpékejte. Pak opatrně vyndejte papír se zátěží a korpus pečte ještě asi 4 až 5 minut, až bude těsto suché. Teplotu trouby snižte na 190 °C.
  5. Do korpusu rozestřete náplň a ještě trochu ji opepřete. Koláč pečte asi 25 až 30 minut a podávejte ho teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu.
PRIMA TIP Receptů na křehká těsta včetně těch slaných existují stovky a všechny v různém poměru kombinují mouku s tukem, případně vajíčkem. Kombinace másla a sádla je velmi osvědčená, těsto báječně drží a je nádherně křehké.

Vyzkoušejte i další recepty na slané koláče

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty