Korpus
- polohrubá mouka 3 šálky
- sůl 2 lžičky
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 250 g
- voda (ledová) 3/4 šálku (možná i trochu víc)
- fazole (sušené, k pečení) šálek
Náplň
Postup přípravy
- Z másla a mouky zpracujte rukama drobenku. Přidejte sůl a po částech vodu tak, aby vzniklo pevné těsto. Pracujte rychle, jinak bude upečené těsto tuhé. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Připravte náplň. Cibuli zvolna opékejte na oleji a másle asi 30 minut, dokud nezezlátne. Nespěchejte, pomalým smažením cibule zkaramelizuje a zesládne. K hotové cibuli přidejte smetanu, žloutek a sýr. Směs ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Odložte.
- Odpočaté těsto rozválejte, přeneste do vyšší formy na quiche (můžete klidně použít i rozevíratelnou dortovou formu). Rukama vtlačte do formy a odřízněte na okrajích přebytečné těsto (pokud se někde udělá díra, zalepte ji kouskem těsta). V rukách důkladně pomačkejte pečicí papír a potom jím vyložte těsto. Zasypte suchými fazolemi nebo hrachem.
- Dejte do trouby a pečte 10 minut. Papír i s fazolemi odstraňte a pečte ještě 10 minut dozlatova. Luštěniny si schovejte pro příští pečení.
- Koláč naplňte cibulovou směsí a pečte, dokud náplň nezpevní a její povrch nezezlátne. Chvilku před dopečením můžete dát na povrch koláče pár malých kousků másla.
- Hotový quiche nechte nejdřív částečně zchladnout ve formě, pokud ho vyndáte horký, rozlomí se.