Quiche s cibulí a sýrem gruyére
Zdroj: Naše francouzská kuchyně
Quiche s cibulí a sýrem gruyére
Zdroj:
Naše francouzská kuchyně
Moje hodnocení
25x
Quiche je otevřený koláčový korpus plněný různou náplní. Existuje mnoho klasických receptů, ale nic vám nebrání využít vlastní fantazii. Jedinou podmínkou je, že do náplně dáte něco (zpravidla smetanu a vejce), co při pečení ztuhne.
Z másla a mouky zpracujte rukama drobenku. Přidejte sůl a po částech vodu tak, aby vzniklo pevné těsto. Pracujte rychle, jinak bude upečené těsto tuhé. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Připravte náplň. Cibuli zvolna opékejte na oleji a másle asi 30 minut, dokud nezezlátne. Nespěchejte, pomalým smažením cibule zkaramelizuje a zesládne. K hotové cibuli přidejte smetanu, žloutek a sýr. Směs ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Odložte.
Odpočaté těsto rozválejte, přeneste do vyšší formy na quiche (můžete klidně použít i rozevíratelnou dortovou formu). Rukama vtlačte do formy a odřízněte na okrajích přebytečné těsto (pokud se někde udělá díra, zalepte ji kouskem těsta). V rukách důkladně pomačkejte pečicí papír a potom jím vyložte těsto. Zasypte suchými fazolemi nebo hrachem.
Dejte do trouby a pečte 10 minut. Papír i s fazolemi odstraňte a pečte ještě 10 minut dozlatova. Luštěniny si schovejte pro příští pečení.
Koláč naplňte cibulovou směsí a pečte, dokud náplň nezpevní a její povrch nezezlátne. Chvilku před dopečením můžete dát na povrch koláče pár malých kousků másla.
Hotový quiche nechte nejdřív částečně zchladnout ve formě, pokud ho vyndáte horký, rozlomí se.