Suroviny
- listové těsto 4 pláty
- papriková pasta 1 lžíce
- kapie 6 ks
- paprika (žluté špičaté) 4 ks
- černé olivy (bez pecky) 70 g
- kapary 2 lžíce
- mozzarella 125 g
- tymián (čerstvý) 1 svazek
- sůl
- smetana 200 ml
- ajvar 3 lžíce
- česnek 3 stroužky
- vejce 4 ks
- pepř
Navíc
Další recepty na slané koláče najdete zde:
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Nechte rozmrznout těsto. Formu vytřete máslem. Tři pláty listového těsta lehce rozválejte na pracovní ploše posypané moukou a přeneste do formy. Potřete paprikovou pastou. Také čtvrtý plát lehce rozválejte a nakrájejte na proužky šíře asi 1 cm. Až do dalšího použití je odložte do chladna.
- Oba druhy papriky očistěte, opláchněte z vnější i vnitřní strany, osušte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy. Olivy nasekejte nahrubo a spolu s kapary přidejte k paprikám. Mozzarellu nakrájejte na kostičky, tymián opláchněte, osušte a otrhejte lístky. Obojí také smíchejte s paprikami. Směs rozdělte na korpus, osolte a opepřete.
- Na polevu rozšlehejte ajvar se smetanou. Oloupejte česnek, prolisujte a přidejte do smetany. Zašlehejte také vejce a dochuťte solí a pepřem. Polevou přelijte náplň. Povrch posypte semeny a z připravených proužků těsta vytvořte mřížku. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a proužky potřete. Pečte na spodním stupni přibližně 40 minut. Jestliže začne mřížka nebo semena příliš tmavnout, zakryjte koláč alobalem.