Suroviny
- květák (menší, rozebraný na malé růžičky) 1 ks
- listové těsto (chlazené) 1 balení
- zakysaná smetana 1 kelímek
- baby špenát 2 hrsti
- cherry rajčata 100 g
- tvrdý sýr (ementál, gruyere, čedar, gouda...) 150 g
- dijonská hořčice 1–2 lžičky
- vejce 3 ks
- oregano (čerstvé) 1 hrst
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana.
- Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete přes cedník, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.
- Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte připraveným těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem.
- Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.