Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákový quiche
S květákem se dá náramně kouzlit. Zkuste ho použít jako náplň do slaného koláče, odmění se vám výbornou chutí, která skvěle pasuje k podzimu. Výborné teplé i zastudena.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- menší květák, rozebraný na malé růžičky 1 ks
- chlazené listové těsto 1 balení
- Zakysaná smetana 1 kelímek
- čerstvý baby špenát 2 hrsti
- cherry rajčátka 100 g
- tvrdý sýr (ementál, gruyere, čedar, gouda...) 150 g
- dijónská hořčice 1–2 lžičky
- Vejce 3 ks
- čerstvé oregáno 1 hrst
- Muškátový oříšek
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana.
- Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete přes cedník, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.
- Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte připraveným těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem.
- Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.
Květákový quiche. Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com