Těsto
- hladká celozrná špaldová mouka (např. Probio) 120 g
- špaldová hladká mouka (např. Probio) 80 g
- jedlá soda na špičku nože
- máslo 120 g
- žloutek 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- kapusta 300 g
- cibule 1 ks
- olej 1–2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- zakysaná smetana 200 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 3 ks
- sýr s modrou plísní 100 g
- majoránka 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Obě mouky smíchejte se solí a sodou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo, žloutek a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
- Kapustu nakrájejte na menší kusy – příliš velké tvrdé košťály odstraňte. Kapustu vložte do vroucí osolené vody a několik minut vařte, dokud nezměkne. Nevařte ji však úplně doměkka, jen tak, aby byly tužší části na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
- Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek a kmín. Za stálého míchání opékejte asi půl minuty, aby se jejich vůně pěkně rozvinula.
- Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte na jemné nudličky. Dejte do mísy. Přidejte zakysanou a sladkou smetanu, vejce. Přidejte nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a důkladně promíchejte.
- Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypejte dovnitř fazole na pečení. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut pečte. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
- Troubu ztlumte na 160 °C. Do předpečeného korpusu rozprostřete náplň. Pečte asi 40 minut.
- Před servírováním nechte úplně zchladnout.
Kapustový quiche s modrým sýrem 2 Zdroj: PROBIO
Kapustový quiche s modrým sýrem 3 Zdroj: PROBIO