Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustový quiche s modrým sýrem
Kapusta patří mezi nejpodceňovanější druhy zeleniny. Pod kudrnatými listy tahle zelená hlávka skrývá spoustu vitaminů a minerálů, ale také velkou porci chuti. Zkuste ji využít jako náplň do slaného koláče, v které v kombinaci s výrazným sýrem s modrou plísní opravdu zazáří!
do 2 hodin
1 koláč porce
Suroviny (1 koláč porce)
Těsto:
- hladká špaldová celozrnná mouka, např. Probio 120 g
- hladká špaldová mouka, např. Probio 80 g
- sůl 1/2 lžičky
- jedlá soda na špičku nože
- máslo 120 g
- žloutek 1 ks
Náplň:
- kapusta 300 g
- cibule 1 ks
- olej 1–2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- zakysaná smetana 200 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 3 ks
- sýr s modrou plísní 100 g
- majoránka 1 lžička
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Obě mouky smíchejte se solí a sodou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo, žloutek a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
- Kapustu nakrájejte na menší kusy – příliš velké tvrdé košťály odstraňte. Kapustu vložte do vroucí osolené vody a několik minut vařte, dokud nezměkne. Nevařte ji však úplně doměkka, jen tak, aby byly tužší části na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
- Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek a kmín. Za stálého míchání opékejte asi půl minuty, aby se jejich vůně pěkně rozvinula.
- Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte na jemné nudličky. Dejte do mísy. Přidejte zakysanou a sladkou smetanu, vejce. Přidejte nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a důkladně promíchejte.
- Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypejte dovnitř fazole na pečení. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut pečte. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
- Troubu ztlumte na 160 °C. Do předpečeného korpusu rozprostřete náplň. Pečte asi 40 minut.
- Před servírováním nechte úplně zchladnout.