Karbanátky
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 500 g
- rohlík (nebo housky) 2 ks
- světlé pivo (nejlépe Pilsner Urquell, na namáčení pečiva)
- vejce 2 ks
- česnek 3 stroužky
- cibule (menší) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcená majoránka
- strouhanka (na zahuštění a obalení)
- řepkový olej (na smažení)
Nálev
- voda 1 litr
- ocet 250 ml
- cibule (nakrájená na kolečka) 3 ks
- nové koření 6 kuliček
- celý pepř 10 kuliček
- bobkový list 4 ks
- hořčičné semínko 1 lžička
- cukr krupice 3 lžíce
- sůl 1 lžíce

Postup přípravy
Pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte pivem. Nechte je chvíli změknout a potom je vymačkejte.
Smíchejte mleté maso s vymačkaným pečivem, vejci, utřeným česnekem, nasekanou cibulí a kořením.
Podle potřeby směs zahustěte strouhankou, vytvarujte karbanátky a obalte je ve strouhance. Osmažte je na oleji dozlatova a nechte vychladnout.
Vodu s octem, kořením, solí a cukrem povařte asi 10 minut. Poté nechte vychladnout.
Nálev sceďte, aby v něm nezůstalo koření. Ochutnejte a dolaďte chuť tak, aby byl o něco výraznější – karbanátky ji během odležení zjemní.
Do sklenice nebo kameninové nádoby vrstvěte karbanátky a cibuli. Zalijte připraveným nálevem tak, aby bylo vše ponořené. Uzavřete a uložte do chladu.
Nechte karbanátky odpočívat 3–5 dní, aby se chutě dokonale spojily. Podávejte s čerstvým pečivem a vychlazeným pivem.
PRIMA TIP: Do nálevu můžete přidat pár koleček čerstvé feferonky nebo špetku sušených chilli vloček – získáte tak ještě pikantnější a zajímavější chuť.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří
Hospoda Na Spilce na nádvoří plzeňského pivovaru Plzeňský Prazdroj patří mezi největší podniky v České republice a nachází se v prostorách bývalých kvasných sklepů. V roce 2022 prošla výraznou proměnou, a to jak z hlediska interiéru, technologií, tak i menu. Tým zkušených profesionálů tu vaří jídla z prvotřídních surovin pocházejících zpravidla od lokálních farmářů a často také přímo z plzeňského piva. Zdejší pýchou je pak
perfektně ošetřené a načepované pivo – včetně nefiltrovaného ležáku Pilsner Urquell.
Vyzkoušejte také klasické utopence podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaní utopenci s hořčicí – jediný recept, který potřebujete