Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda
Pokud patříte mezi zapřísáhlé milovníky kulajdy, budet vás bavit i tento recept na nakládaný hermelín. Nechybí v něm houby, vejce, kopr ani ocet – zkrátka prověřená kombinace chutí. S tímhle pohoštěním určitě u svých hostů zabodujete chutí i originalitou :)
do 10 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- sýr typu hermelín (např. Sedlčanský smetanový) 2 ks
- nakyselo nakládané houby / nebo mražené 4 lžíce
- menší cibule 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- menší vejce uvařená natvrdo 2 ks
- čerstvý kopr (nebo 2 lžíce nakládaného) 2 snítky
- jalovec 6 kuliček
- bobkový list sušený 3 ks
- špetka soli
- sušený medvědí česnek 1 lžička
- Slunečnicový olej 200 ml
- Ocet 1 lžíce
- dijónská hořčice 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Houbičky slejte z nálevu, ale nechte je tak, aby byly i přesto trošku nasáklé. Nechejte odpočinout. Cibuli a česnek oloupejte a spolu rozmixujte takřka na mazlavou kaši buď nožem, nebo pomocí ručního mixéru. Přidejte kapku oleje, osolte a rozmíchejte. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka.
- Hermelíny podélně rozkrojte a vetřete do nich cibulovo-česnekovou pastu a znovu překryjte.
- Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Kopr nasekejte najemno a smíchejte s octem a hořčicí.
- Takto připravené suroviny začněte vrstvit do sklenice. Na dno sýr, na něj vrstvu natvrdo uvařených vajec, přidejte lžíci koprové remulády, kolečka bílé cibule, bobkový list a jalovec.
- Takto opakujte, až je sklenice zaplněná pod okraj. Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby bylo cca 2 centimetry nad okrajem sklenice volno.
- Řádně zaklapněte a nechte tuhle naloženou hermelínovou variaci na kulajdu uležet při pokojové teplotě 3 dny. Poté konzumujte ideálně s čerstvým tmavým kváskovým chlebíkem.