Suroviny
- sýr (sýr typu hermelín, např. Sedlčanský smetanový) 2 ks
- nakládané houby (nakyselo nakládané houby nebo mražené) 4 lžíce
- cibule (menší ) 2 ks
- česnek 4 stroužky
- vejce natvrdo (menší ) 2 ks
- kopr (čerstvý nebo 2 lžíce nakládaného) 2 snítky
- jalovec 6 kuliček
- bobkový list (sušený) 3 ks
- medvědí česnek (sušený ) 1 lžička
- slunečnicový olej 200 ml
- ocet 1 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžíce
- sůl špetka
Postup přípravy
- Houbičky slejte z nálevu, ale nechte je tak, aby byly i přesto trošku nasáklé. Nechejte odpočinout. Cibuli a česnek oloupejte a spolu rozmixujte takřka na mazlavou kaši buď nožem, nebo pomocí ručního mixéru. Přidejte kapku oleje, osolte a rozmíchejte. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka.
- Hermelíny podélně rozkrojte a vetřete do nich cibulovo-česnekovou pastu a znovu překryjte.
- Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Kopr nasekejte najemno a smíchejte s octem a hořčicí.
- Takto připravené suroviny začněte vrstvit do sklenice. Na dno sýr, na něj vrstvu natvrdo uvařených vajec, přidejte lžíci koprové remulády, kolečka bílé cibule, bobkový list a jalovec.
- Takto opakujte, až je sklenice zaplněná pod okraj. Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby bylo cca 2 centimetry nad okrajem sklenice volno.
- Řádně zaklapněte a nechte tuhle naloženou hermelínovou variaci na kulajdu uležet při pokojové teplotě 3 dny. Poté konzumujte ideálně s čerstvým tmavým kváskovým chlebíkem.
Připravte tradiční jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE