reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon

Rychle smažené japonské nudle Yakisoba/Yakiudon

Hodnoceno: 4x
Yakisoba a yakiudon označují rychle smažené nudlové pokrmy. V yakiudon se používají udon nudle, ale v yakisoba se soba nudle vůbec nevyskytují. Soba je totiž v japonštině obecné slovo pro nudle, soba byly zkrátka po staletí běžné nudle. Do yakisoba patří čínské vaječné nudle nebo ramen nudle, které jsou pevnější než křehké soba nudle, které se během smažení promění na kaši. Etymologii a historii nudlí už znáte, teď si vyberte ty, které máte rádi.
do 30 minut
4 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Nudle připravte podle návodu na obalu. 
  2. Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky, cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zelí nasekejte na nudličky. Houby zbavte tuhé nohy a nakrájejte na tenké plátky. 
  3. Ve woku nebo velké pánvi rozpalte rostlinný olej, vsypte slaninu nebo špek a za občasného míchání smažte dozlatova. Přisypte cibuli a mrkev a opékejte pár minut, až cibule začne tmavnout. Přidejte zelí, fazolové klíčky a houby. Restujte asi 2 minuty, až klíčky změknou a vmíchejte sezamový olej, dashi prášek, sójovou omáčku, tonkatsu nebo worcesterskou omáčku, mirin, saké a pepř. Nechte tekutinu zredukovat do konzistence hustého sirupu. 
  4. Vsypte nudle, nakládaný zázvor a sezamová semínka a smažte pár minut, až se omáčka vsákne do nudlí. Rozdělte do misek, posypte nastříhanými plátky řasy nori, smaženou cibulkou a podávejte s majonézou a katsuobushi podle chuti. 
Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon

Japonská kuchyně
Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.

reklama

reklama