Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně
Yakisoba a yakiudon označují rychle smažené nudlové pokrmy. V yakiudon se používají udon nudle, ale v yakisoba se soba nudle vůbec nevyskytují. Soba je totiž v japonštině obecné slovo pro nudle, soba byly zkrátka po staletí běžné nudle. Do yakisoba patří čínské vaječné nudle nebo ramen nudle, které jsou pevnější než křehké soba nudle, které se během smažení promění na kaši. Etymologii a historii nudlí už znáte, teď si vyberte ty, které máte rádi.
Postup přípravy
-
Nudle připravte podle návodu na obalu.
-
Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky, cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zelí nasekejte na nudličky. Houby zbavte tuhé nohy a nakrájejte na tenké plátky.
-
Ve woku nebo velké pánvi rozpalte rostlinný olej, vsypte slaninu nebo špek a za občasného míchání smažte dozlatova. Přisypte cibuli a mrkev a opékejte pár minut, až cibule začne tmavnout. Přidejte zelí, fazolové klíčky a houby. Restujte asi 2 minuty, až klíčky změknou a vmíchejte sezamový olej, dashi prášek, sójovou omáčku, tonkatsu nebo worcesterskou omáčku, mirin, saké a pepř. Nechte tekutinu zredukovat do konzistence hustého sirupu.
-
Vsypte nudle, nakládaný zázvor a sezamová semínka a smažte pár minut, až se omáčka vsákne do nudlí. Rozdělte do misek, posypte nastříhanými plátky řasy nori, smaženou cibulkou a podávejte s majonézou a katsuobushi podle chuti.
Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně