Suroviny
- nudle (vaječné, ramen nebo udon nudle) 400 g
- anglická slanina (prorostlá slanina) 4 plátky
- cibule 2 ks
- mrkev 1 ks
- bílé zelí (zelí) 1/4 hlávky
- houby šitake 200 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- fazolové klíčky 300 g
- sezamový olej 1 lžíce
- dashi prášek 1/2 lžičky
- sójová omáčka 4 lžíce
- tonkatsu nebo worcesterská omáčka 4 lžíce
- víno mirin 2 lžíce
- saké 1 lžíce
- čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
- růžový nakládaný zázvor 40–50 g
- pražená sezamová semínka 2 lžíce
- řasa nori 1 list
- smažená cibulka (není nutné) 50 g
- japonská majonéza (není nutné) 60 g
- tuňák katsuobushi (není nutné) 1 malá hrst
Postup přípravy
- Nudle připravte podle návodu na obalu.
- Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky, cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zelí nasekejte na nudličky. Houby zbavte tuhé nohy a nakrájejte na tenké plátky.
- Ve woku nebo velké pánvi rozpalte rostlinný olej, vsypte slaninu nebo špek a za občasného míchání smažte dozlatova. Přisypte cibuli a mrkev a opékejte pár minut, až cibule začne tmavnout. Přidejte zelí, fazolové klíčky a houby. Restujte asi 2 minuty, až klíčky změknou a vmíchejte sezamový olej, dashi prášek, sójovou omáčku, tonkatsu nebo worcesterskou omáčku, mirin, saké a pepř. Nechte tekutinu zredukovat do konzistence hustého sirupu.
- Vsypte nudle, nakládaný zázvor a sezamová semínka a smažte pár minut, až se omáčka vsákne do nudlí. Rozdělte do misek, posypte nastříhanými plátky řasy nori, smaženou cibulkou a podávejte s majonézou a katsuobushi podle chuti.
Rychle smažené japonské nudle Yakisoba / Yakiudon Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně