Suroviny
- zázvor (čerstvý) 45 g
- citronová tráva 45 g
- česnek 4 stroužky
- cibule 1 ks
- rybí omáčka 15 ml
- hnědý cukr 100 g
- sójová omáčka 15 ml
- ústřicová omáčka 100 ml
- chilli papričky (nemusí být) 1 ks
- koření pěti vůní 5 g
- sezamový olej 5 ml
- badyán 4 hvězdičky
- kuřecí vývar 750 ml
- vepřová krkovice 1,5 kg
- kafírové listy 6 ks
- nudle (soba) 1 balení
- zelenina (sezónní zelenina podle vašeho výběru, na tenké plátky)
- zelí pak choi
Postup přípravy
- Marináda: Do mixéru dejte polovinu nastrouhaného zázvoru, polovinu citronové trávy, česnek, nakrájenou cibuli, rybí omáčku, cukr, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, chilli, koření pěti vůní a sezamový olej. Směs mixujte do hladka. Směsí přelijte maso a nechte ho alespoň hodinu marinovat, raději však přes noc.
- Maso: Maso dejte do zapékací mísy. Přidejte anýz a přilijte 250ml vývaru. Přikryjte těsnou pokličkou nebo alobalem a v troubě předehřáté na 160 °C pečte 2-2½ hodiny, dokud nebude maso měkké. Asi v polovině pečení maso obraťte.
- Nudle a zelenina: Rozehřejte zbývající vývar s limetovými listy a zbytkem zázvoru. Na mírném ohni vařte 10 minut. Přidejte nudle a vařte podle návodu na obalu. Než budou nudle uvěřené, přidejte zeleninu, bok choy a na mírném ohni vařte 3-5 minut, až budou nudle „al dente“.
- Podávání: Maso nakrájejte na tenké plátky. Nudle a zeleninu dejte do servírovacích misek nebo talířů a navrch položte plátky masa. Pokapejte šťávou z masa. Hned podávejte, ozdobené jarní cibulkou nebo koriandrem.