Suroviny
- zeleninový vývar (kuřecí) 1,5 l
- pasta miso 2–3 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- tofu 300 g
- chilli 1 lžička
- sušený česnek 1/4 lžičky
- limetka 1 ks
- olivový olej 1,5 lžíce
- nudle (sušené soba) 180 g
- houby (shitake) 250 g
- zelí pak choi 2 hlávky
- slunečnicový olej
- sezamová semínka
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V misce promíchejte kostičky tofu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ limetky (pouze zelená část), šťávou z celé limetky, chilli vločkami, sušeným česnekem, solí a olivovým olejem. Okořeněné tofu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 15–20 minut. V polovině pečení tofu promíchejte.
- Hlávky pak choi podélně rozpůlte. V pánvi rozehřejte na mírném ohni malé množství slunečnicového oleje a řezné plochy na něm opečte dozlatova. Poté na pánvi orestujte plátky hub shitake. Pak choi rovněž můžete místo restování pouze 1–2 minuty spařit ve vroucí vodě.
- Ve velkém množství vody uvařte soba nudle (4–5 minut), které ihned propláchněte studenou vodou.
- Těsně před podávání přiveďte k varu zeleninový nebo kuřecí vývar. Miso dejte do menší misky, přilijte k němu zhruba 125 ml horkého vývaru a metličkou dobře rozmíchejte. Jakmile je miso dokonale rozpuštěné, přilijte ho spolu se sójovou omáčkou do hrnce s horkým vývarem. Pokud vám polévka zchladla, ohřejte ji, ale nesmíte ji přivést k varu (po přidání misa).
- Do velkých polévkových misek rozdělte soba nudle, pak choi, tofu a vše zalijte horkým vývarem. Posypejte sezamem a nakrájenou natí jarní cibulky. Ihned podávejte.