Najděte si recept
Na co máte chuť?

Soba nudle s lilkem a mangem
Suroviny (6 porcí)
- rýžový ocet 120 ml
- cukr krupice 40 g
- česnek, prolisovaný 2 stroužky
- čerstvá červená chilli paprička nakrájená nadrobno 1/2 ks
- Sezamový olej 1 lžička
- šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky
- Slunečnicový olej 220 ml
- lilek nakrájený na 2cm kostky 2 ks
- soba nudle 250 g
- velké zralé mango nakrájené na kousky 1 ks
- čerstvá bazalka, nakrájená (lze použít i thajská bazalka) 40 g
- čerstvý koriandr nakrájený 40 g
- červená cibule nakrájená na velmi tenké plátky 1/2 ks
- Sůl
Postup
- Nejprve připravte dresink. V malém rendlíku ohřívejte opatrně necelou minutu ocet, cukr a 1/2 lžičky soli. Jakmile se cukr rozpustí, rendlík odstavte a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Nechte vychladnout, potom přidejte limetovou kůru a šťávu.
- Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm ve třech nebo čtyřech dávkách osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte důkladně solí a nechte okapat.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a za občasného zamíchání v ní uvařte nudle al dente. Měly by být hotové během 5–8 minut. Sceďte je a propláchněte studenou tekoucí vodou. Snažte se jí co nejvíc vytřást. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
- Pak vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1–2 hodiny rozležet. Těsně před podáváním do něho vmíchejte zbývající bylinky a upravte ho na velký talíř.
Soba nudle s lilkem a mangem, foto: Hojnost
HOJNOST
Yotam Ottolenghi
Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně, ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny.
Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečných) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.
(SLOVART)