Suroviny
- ocet 120 ml
- cukr krupice 40 g
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky 1/2 ks
- sezamový olej 1 lžička
- limetková kůra
- slunečnicový olej 220 ml
- lilek 2 ks
- nudle 250 g
- mango 1 ks
- bazalka 40 g
- koriandr 40 g
- cibule 1/2 ks
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve připravte dresink. V malém rendlíku ohřívejte opatrně necelou minutu ocet, cukr a 1/2 lžičky soli. Jakmile se cukr rozpustí, rendlík odstavte a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Nechte vychladnout, potom přidejte limetovou kůru a šťávu.
- Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm ve třech nebo čtyřech dávkách osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte důkladně solí a nechte okapat.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a za občasného zamíchání v ní uvařte nudle al dente. Měly by být hotové během 5–8 minut. Sceďte je a propláchněte studenou tekoucí vodou. Snažte se jí co nejvíc vytřást. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
- Pak vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1–2 hodiny rozležet. Těsně před podáváním do něho vmíchejte zbývající bylinky a upravte ho na velký talíř.