Kate McMillan / Rychlé večeře pro školáky

Sezamové soba nudle s tofu a cukrovými hrachovými lusky

Moje hodnocení
6x

V tomto jídle najdete všechno: pohankové soba nudle, které chutnají především dětem, bílkoviny v lehce stravitelné podobě a výrazně barevnou zeleninu! Protože tento pokrm skvěle chutná podávaný zastudena a znamenitě se hodí do obědových krabiček, možná by stálo za to uvařit ho dvojnásobné množství.

4 porce
30 minut
asijská

Suroviny

  • extra tvrdé tofu 500 g
  • sůl
  • soba nudle 375 g
  • cukrové hrachové lusky, očištěné 500 g
  • rýžový ocet 60 ml
  • sójová omáčka s nízkým obsahem soli 3 lžíce
  • řepkový olej 3 lžíce
  • med 1 lžíce
  • sezamový olej 2 lžíce
  • čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný 5cm kousek
  • česnek, nadrobno nasekaný 1 stroužek
  • zelená cibulka, nakrájená na plátky 2 ks
  • opražená sezamová semínka 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Dejte tofu na talíř pokrytý 3 papírovými utěrkami. Přikryjte tofu dalšími 3 papírovými utěrkami a dalším talířem. Na horní talíř dejte nějaký těžký předmět (například hrnec) a nechte tofu 5 minut odležet. Vyměňte papírové utěrky a nechte tofu odležet dalších 5 minut. Nakrájejte tofu na 6 mm velké kostičky a dejte stranou.
  2. Připravte velký hrnec hodně osolené vody a zahřejte ji na střední až vysokou teplotu. Dejte do vody nudle a uvařte je podle návodu na obalu. Pak je nechte řádně okapat v cedníku, propláchněte je pod studenou vodou a míchejte jimi tak dlouho, dokud z nich nebude vytékat čistá voda, a znovu je nechte okapat. Okapané nudle dejte stranou.
  3. Připravte další hrnec hodně osolené vody a zahřejte ji na vysokou teplotu. Dejte do ní cukrové hrachové lusky a vařte je 1–2 minuty, dokud nebudou jasně zelené a jemně křupavé. Nechte cukrové hrachové lusky okapat, propláchněte je pod studenou vodou a znovu je nechte okapat. Dejte lusky stranou.
  4. Ve velké míse smíchejte rýžový ocet, sójovou omáčku, 2 lžíce řepkového oleje, med, 2 lžičky sezamových semínek, zázvor a česnek.
  5. V nepřilnavé pánvi ohřejte na střední až vysokou teplotu zbylou 1 lžíci řepkového oleje a zbylou 1 lžičku sezamového oleje. Přidejte tofu a smažte ho zhruba 6 minut, dokud po všech stranách nezezlátne.
  6. Přendejte tofu do mísy se zálivkou, přidejte nudle a cukrové hrachové lusky a vše důkladně promíchejte. Přidejte zelené cibulky a sezamová semínka a znovu promíchejte.
  7. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě nebo je přiklopte pokličkou, dejte na 2–24 hodin do lednice a podávejte chlazené.

PRIMA TIP: Recept se dá různě obměňovat a vylepšovat. Zkuste různě kombinovat přísady, místo tofu použijte rozpůlená vejce natvrdo nebo zbylé pečené či uvařené kuřecí maso natrhané na kousky. Místo hrachových lusků můžete dát dušenou kapustu, pak choi nebo pórek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate McMillan / Rychlé večeře pro školáky


Přečtěte si také

Recepty