Suroviny
- strouhanka panko 1/4 hrnku
- krůtí maso 600 g
- vejce 1 ks
- zázvor 2 cm
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky 1 ks
- koriandr 1 hrst
- sójová omáčka 1 lžíce
- sezamový olej 2 lžičky
- sůl
Omáčka
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- limetková šťáva 1 lžíce
- voda 2 lžíce
Na ozdobu
Postup přípravy
- Krůtí maso pomelte, zázvor a česnek nasekejte najemno. Koriandr, chilli a cibulku pokrájejte. Smíchejte veškeré ingredience dohromady a dejte do lednice na půl hodiny odpočinout. Směs vyndejte z ledničky, namočte si ruce vodou a tvarujte kuličky. Varianta 1 – dejte do zapékací nádoby a pečte v předem vyhřáté troubě do zhnědnutí. Varianta 2 – kuličky osmažte v oleji na pánvi.
- Kuličky z trouby jsou trošku tužší na povrchu, ale zase dietnější než smažené.
- Na omáčku prošlehejte všechny ingredience v misce a nechte stranou.
- Kuličky můžete podávat s pohankovými soba nudlemi, nudlemi ze zeleného čaje nebo nudličkami z cukety. Soba i nudle ze zeleného čaje uvařte podle návodu, sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Při podávání zalijte připravenou omáčkou. Cuketu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky julienne a na troše oleje minutku restujte. Podávejte s omáčkou a s opraženým bílým sezamem, koriandrem a chilli nitěmi.