Suroviny
- voda 2 hrnky
- cukr krupice 1,5 hrnku
- perníkové koření (např. Království chuti) 1 vrchovatá lžička
- tonka fazole (strohaná, např. Království chuti) 1 špetka
- mletý kardamom (např. Království chuti) 1 špetka
Postup přípravy
- Na mírném plameni nechte ve vodě rozpustit cukr. Vznikne cukrový rozvar, do kterého přidejte všechno koření. Tonka dodá sirupu chuť karamelu a vanilky, kardamom kořenitou chuť s náznakem květinové vůně a stopou zázvoru.
- Nechte 10 minut za střední teploty provařit. Pozor, příliš dlouhé vaření za vysoké teploty by mohlo proměnit sirup na pevný karamel, což není žádoucí.
- Po deseti minutách odstavte a nechte sirup zchladnout. Sceďte ho přes jemné sítko do čistých sklenic, uzavřete a nechte 3 dny v lednici uležet, aby se vůně a chuť koření rozležely. Vzniklý perníčkový sirup uchovávejte v lednici.
Vyzkoušejte také hned měkké vánoční perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hned měkké vánoční perníčky s medem