Dort
- hladká mouka 360 g
- zázvor (sušený ) 4 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1/4 lžičky
- máslo 225 g
- třtinový cukr 200 g
- melasa (černý sirup) 265 g
- sirup (zlatý) 90 g
- vejce 4 ks
- vanilkový extrakt 2 lžíce
- mléko (pokojové teploty) 250 ml
- sůl 1 lžička
Krém
- bílá čokoláda (Lindt Excellence White Vanilla) 200 g
- máslo 225 g
- moučkový cukr (prosátý) 300 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl špetka
Na ozdobu
- čokoláda (čokoládový medvídek Lindt Teddy) 1 ks
- rozmarýn (větvičky )
- perníčky
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem 3 kulaté dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
- Smíchejte v míse mouku, zázvor, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Dejte stranou.
- V robotu utřete máslo s cukrem do nadýchaného krému. Postupně přidávejte sirupy a šlehejte, dokud se vše nepropojí. Nakonec zapracujte jedno vejce po druhém a vanilkový extrakt. Při nižších otáčkách přidávejte střídavě mouku s mlékem.
- Hladké těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 25 minut, že je uvnitř korpus upečený poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté vyjměte korpusy a nechte je úplně vychladnout.
- Připravte si krém. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu. V robotu utřete máslo v krém, postupně při nižších otáčkách přidávejte a třete s cukrem, smetanou, zrníčky vanilky a solí do hladkého krému. Na poslední 2 minuty zvyšte rychlost, ať je krém lehký a nadýchaný. Přidejte rozpuštěnou bílou čokoládu a pečlivě smíchejte, ať se vše propojí.
- Na servírovací talíř položte první korpus, potřete jej krémem, přidejte druhý, opět potřete krémem a přiklopte posledním korpusem. Zbytek krému pečlivě rozetřete ze shora a na boky dortu. Nechte alespoň 1 hodinu chladit.
- Poté dort ozdobte větvičkami rozmarýnu, čokoládovým medvídkem a přidejte perníčky. Vše ještě můžete zlehka zasypat moučkovým cukrem, aby dort vypadal zasněžený.
PRIMA TIP: Zbývající čokoládový krém můžete použít jako polevu na zdobení perníčků.