Těsto
- máslo (změklé ) 85 g
- třtinový cukr 90 g
- melasa 100 g
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 235 g
- kakao (holandské ) 1 lžíce
- jedlá soda 1/2 lžičky
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1 špetka
- sůl 1/4 lžičky
- černý pepř (černý ) 1/4 lžičky
Poleva
- moučkový cukr 80 g
- mletá skořice 1 špetka
- máslo (teplé rozpuštěné ) 15 g
- citronová šťáva (nebo tmavý rum) 1 lžíce
- voda (teplá,podle potřeby)
Postup přípravy
- Máslo, cukr a melasu vyšlehejte dohladka.
- Jakmile je směs dokonale hladká, zašlehejte žloutek.
- Do jiné mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu, koření, sůl a pepř. Dobře promíchejte a moučnou směs postupně zašlehejte na nízkou rychlost k máslu s melasou.
- Jakmile se všechny suroviny propojí, těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a jemně prohněťte.
- Těsto vytvarujte do placky, zabalte do potravinářské fólie a nechte zhruba 30 minut odpočívat v chladničce.
- Pečicí troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto rozválejte na tloušťku 5 mm a pomocí kulatého vykrajovátka a raznice na sušenky vykrájejte sušenky, které pomocí cukrářské stěrky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě 8–9 minut (pozor na přepečení), v polovině pečení plechy otočte.
- Mezitím připravte polevu. Do misky prosejte moučkový cukr, přidejte rozpuštěné teplé máslo, skořici, citronovou šťávu nebo rum.
- Za postupného přidávání teplé vody vymíchejte polevu konzistence tekutého medu.
- Upečené sušenky nechte 5 minut odpočinout a poté je ještě teplé potřete štětcem namočeným v připravené polevě. Nechte zatuhnout na mřížce.